Cara Menyembunyikan Status Dalam Talian Anda di Telegram

Semua aplikasi dan laman dalam talian nampaknya mengesan aktiviti dan status orang. Dalam beberapa kes, ini dapat dilakukan dengan mudah, tetapi sebagian besar waktu terasa mengganggu dan pelanggaran privasi anda. Pada dasarnya, tidak ada privasi, tidak lagi.

Sekiranya anda berada dalam talian, anda dapat dilihat dengan jelas oleh hampir semua orang. Perkara yang sama berlaku untuk Telegram; aplikasi pesanan baru yang hebat. Tetapi secara lalai, semua sambungan anda dapat melihat status dalam talian anda. Ini boleh sedikit mengganggu dan tidak diingini.

Teruskan membaca untuk mengetahui cara menyembunyikan status dalam talian anda di Telegram di semua platform utama (Android, iOS, Mac, dll.).

Bagaimana Status Dalam Talian Berfungsi Secara Umum

Telegram menjadi aplikasi pesanan yang sangat popular. Ia sangat pantas dan selamat, yang menarik bagi banyak orang. Oleh kerana Facebook mempunyai banyak kegagalan privasi, termasuk maklumat peribadi yang bocor, dll. Banyak pengguna memutuskan untuk berhenti menggunakannya.

Sebilangan orang masih menggunakan Messenger, tetapi membuang Facebook sama sekali kelihatan seperti langkah yang lebih bijak. Instagram mempunyai masalah yang sama dengan Facebook, dan yang sama berlaku untuk WhatsApp. Pada dasarnya, semua aplikasi ini dimiliki oleh Facebook, dan oleh itu mempunyai masalah yang sama.

Telegram mengambil satu atau dua perkara dari pemain utama ini. Status dalam talian mereka berfungsi dengan cara yang sama seperti di setiap platform media sosial yang lain. Setiap kali anda bersambung ke Telegram, sambungan anda dapat melihat bahawa anda berada dalam talian.

Ini mudah dibandingkan dengan mengejar kerana teknologi moden, sebenarnya, melakukan hal itu. Kita semua memilih untuk tidak terlalu memperhatikannya, tetapi jika anda memikirkannya sedikit, itu agak tidak menyenangkan dan tidak perlu.

Bagaimana Status Dalam Talian Berfungsi di Telegram

Anda boleh mengelakkannya dengan mudah, dan mengubah tetapan status dalam talian anda di Telegram. Sekiranya anda melakukannya, bukannya menunjukkan status dalam talian anda ke semua sambungan anda, Telegram akan menunjukkan kepada mereka bahawa anda baru-baru ini aktif.

Status aktif baru-baru ini boleh bermakna beberapa perkara, dan tidak tepat seperti alternatifnya. Anda harus tahu bahawa ini berlaku dua arah, yang bermaksud bahawa jika anda mematikan status dalam talian anda, anda juga tidak akan dapat melihat status dalam talian kenalan anda.

Ini nampak adil. Sekiranya anda mahu orang memikirkan perniagaan mereka, maka fikirkan juga perniagaan anda sendiri. Sekiranya anda ingin melakukan perbualan dalam masa nyata, panggilan telefon kelihatan seperti pilihan yang lebih baik. Teks adalah alternatif yang baik, orang itu akan menjawab apabila mereka mempunyai masa. Perkara yang sama berlaku untuk pemesejan di Telegram.

Orang mempunyai harapan yang sangat tidak realistik dan mengharapkan jawapan dengan segera. Sekiranya anda seorang yang sibuk, atau anda menghargai privasi anda, pertimbangkan untuk mematikan status dalam talian anda.

Cara Menyembunyikan Status Dalam Talian di Telegram

Anda boleh menggunakan Telegram di banyak sistem operasi, termasuk Android, Windows, macOS, iOS, dll. Pastikan untuk memuat turun versi aplikasi terkini dari laman web rasmi Telegram. Apabila anda sudah bersedia, ikuti langkah-langkah untuk menyembunyikan status dalam talian anda di Telegram pada peranti iOS dan Android:

 1. Lancarkan Telegram pada telefon pintar atau tablet anda.

 2. Ketik ikon hamburger di sudut kiri atas skrin (tiga garis mendatar).

 3. Pilih Tetapan dari menu lungsur turun.

 4. Kemudian, pilih Privasi dan Keselamatan.

 5. Pilih pilihan Terakhir Terlihat & Dalam Talian.

 6. Pilih antara Semua Orang, Kenalan Saya, dan Tiada. Kami mencadangkan memilih Tiada. Sahkan perubahan dengan memilih ikon tanda semak.

 7. Sahkan arahan dengan OK.

Cara Menyembunyikan Status Dalam Talian di PC

Ikuti langkah-langkah untuk mengubah status dalam talian anda di Telegram jika anda menggunakan komputer Mac atau Windows:

 1. Buka aplikasi Telegram.

 2. Klik pada menu hamburger.

 3. Pilih Tetapan dari senarai pilihan.

 4. Kemudian, pilih Terakhir dilihat & dalam talian (tab Privasi dan Keselamatan).

 5. Pilih Tiada siapa (atau kenalan saya).

 6. Klik Simpan.

 7. Sahkan arahan dengan Teruskan.

  aplikasi pc

Begitulah cara anda melumpuhkan status dalam talian di Telegram. Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, ini akan berlaku dua arah. Oleh itu, jika anda memilih Nobody, maka anda tidak akan melihat status dalam talian sesiapa di Telegram, tetapi anda juga akan terus menyembunyikan diri.

Sekiranya anda hanya memilih Kenalan Saya, anda masih dapat memantau siapa yang dalam talian. Secara peribadi, saya tidak dapat menilai bahawa privasi dalam talian anda dilucutkan. Mungkin itu sesuai dengan anda, tetapi masing-masing sesuai dengan mereka sendiri.

Kekal di bawah Radar

Privasi dalam talian adalah mitos. Tidak terdengar paranoid, tetapi anda harus berhati-hati ketika berkongsi maklumat peribadi dalam talian. Status dalam talian anda adalah hadiah terbaik untuk aktiviti semasa anda. Pasti, sangat bagus untuk memberitahu rakan dan keluarga anda di mana anda berada setiap masa, tetapi maklumat itu tidak boleh diberikan kepada orang asing.

Orang boleh menjejaki IP anda dengan mudah dan mencari lokasi fizikal sebenar anda sekiranya anda ceroboh. Sebaiknya matikan status dalam talian anda di semua aplikasi dan media sosial. Anda dapat melangkah lebih jauh, dan menggunakan perkhidmatan VPN untuk memastikan privasi anda.

Jangan ragu untuk memberi komen di bahagian di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found