Cara Memberitahu jika Ada yang Menyekat Nombor Anda

Kami semua ada di sana - anda tahu anda mempunyai nombor yang betul, tetapi panggilan anda tidak pernah dijawab dan teks anda tidak diendahkan. Ada kemungkinan mereka sibuk, telefon mereka mati, boleh bercuti, tidak ada isyarat, atau yang lain. Hanya kerana anda tidak dapat menghubungi seseorang, tidak semestinya mereka telah menyekat anda.

Cara Memberitahu jika Seseorang Menyekat Nombor Anda

Adakah terdapat kaedah yang boleh anda maklumkan jika ada yang menyekat nombor anda? Malangnya, tidak ada amaran atau mesej langsung yang khusus untuk memberitahu anda bahawa orang tersebut telah menyekat nombor anda. Namun, dengan beberapa kerja detektif, ada kemungkinan untuk mengetahui apakah seseorang telah menyekat nombor anda, menghalang panggilan atau teks anda daripada menghubungi mereka.

Bagaimana Cara Menyekat Panggilan berfungsi?

Apabila anda menggunakan pemblokiran panggilan, ada proses khusus yang dimulai. Telefon, darat, atau sel anda memberitahu rangkaian bahawa panggilan dari nombor tertentu akan disekat. Di jalan darat, blok ini dilakukan di pertukaran telefon terdekat dengan harta tanah anda. Oleh itu, pemanggil akan membuat panggilan mereka, ia akan melintasi rangkaian, sampai ke bursa yang akan menghantar panggilan ke harta tanah anda, dan dihentikan di sana.

Pada telefon bimbit, blok diletakkan di telefon bimbit. Panggilan melintasi rangkaian dan dihantar ke telefon anda tetapi telefon tidak menjawabnya. Pemanggil dipindahkan terus ke mel suara. Ini semua dilakukan di belakang tabir sehingga anda sebagai pengguna tidak akan menyedari bahawa panggilan telah dihubungkan dan ditolak. Oleh kerana panggilan dipindahkan ke mel suara, sukar untuk memberitahu bahawa anda telah disekat. Tidak ada petunjuk langsung yang menunjukkan bahawa anda telah disekat.

Adakah seseorang telah menyekat nombor anda?

Hanya kerana seseorang tidak menjawab panggilan anda, bukan bermaksud mereka telah menyekat anda. Sekiranya anda mengesyaki mereka telah menyekat nombor anda, ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengetahui. Kaedah ini jauh dari sempurna tetapi sebenarnya tidak ada cara untuk mendapatkan jawapan yang pasti.

Panggilan Dari Nombor yang berbeza

Sekatan panggilan telefon bimbit dilakukan berdasarkan nombor sumber. Sistem Operasi (mis., IOS) mengenali nombor panggilan, memeriksa senarai blok, dan akan membenarkan atau menyekat mengikut sama ada ia menemui nombor anda dalam senarai blok. Cara termudah untuk mengetahui sama ada seseorang menyekat nombor anda adalah dengan menggunakan nombor yang berbeza.

Kerana panggilan yang disekat dan nombor telefon yang terputus sering berlaku sama, ini adalah kaedah yang paling berkesan untuk mengetahui sama ada seseorang menyekat nombor telefon anda.

Sudah tentu, tidak semua orang mempunyai telefon kedua. Pilihan lain untuk anda adalah menggunakan nombor Google Voice percuma.

Sekiranya orang yang anda cuba hubungi telah menyekat anda, nombor Google Voice akan dapat dihubungi. Namun, jika telefon orang mati atau terputus, nombor tersebut tidak akan dapat dihubungi.

Tahan nombor anda

Sekiranya anda menaip *67 pada telefon AS anda nombor tersebut disekat dari ID pemanggil. Angka itu melintasi rangkaian seperti biasa tetapi di menara sel terakhir, ia dihambat. Ini membolehkan penagihan tetapi menghentikan nombor anda daripada disampaikan kepada pihak yang dipanggil.

Oleh kerana blok itu ada di telefon bimbit itu sendiri dan bukan rangkaian, ia akan dihantar seperti biasa. Anda boleh menguji sama ada nombor telefon anda telah disekat dengan menahan nombor anda dari sistem id pemanggil.

Terdapat aplikasi penyekat panggilan yang dapat mengatasi masalah ini tetapi untuk blok OS (iaitu aplikasi penyekat panggilan yang disiapkan menggunakan Android atau iPhone iOS) panggilan harus dihantar seperti biasa. Sebilangan orang secara automatik mengabaikan nombor yang ditahan atau peribadi sehingga perlu diingat ketika menggunakan pendekatan ini.

Hantar Mesej Teks

Sekiranya anda pengguna Apple, anda dapat mengetahui sama ada nombor anda disekat dengan menghantar mesej. Hantarkan SMS kepada orang itu dan perhatikan pemberitahuannya. Sekiranya seseorang itu menyekat nombor anda, SMS tidak akan mengubah status mesej menjadi "Baca".

Sekiranya tetap dalam status Dihantar, ada kemungkinan mereka menyekat nombor anda. Perlu diingat, beberapa versi Android yang lebih baru juga menawarkan resit baca dari peranti Android lain.

Sahkan Blok

Kemungkinan pada ketika ini anda telah mengetahui bahawa anda telah atau tidak disekat oleh penerima panggilan telefon anda. Sekiranya rakan anda menjawab nombor telefon lain atau nombor telefon tersebut tidak mendapat mesej yang sama dengan nombor anda, anda telah disekat.

Sudah tentu, jika anda berusaha membuat perubahan, anda selalu boleh menghubungi orang lain di laman media sosial atau yang serupa, tetapi ini bukan idea yang baik.

Soalan Lazim

Sekiranya saya menghubungi * 67 adakah saya masih dapat menyelesaikannya jika saya disekat?

Berdasarkan ujian kami pada bulan April 2021, ini masih berfungsi. Sekiranya anda mendail * 67 maka nombor telefon sepuluh digit penerima, panggilan anda akan berdering. ID pemanggil penerima akan menyebut 'Pemanggil Tidak Dikenal' atau yang serupa.

Hari-hari ini, ini mungkin bukan kaedah terbaik untuk membuat orang lain menjawab, tetapi anda dapat mengetahui bagaimana telefon bertindak balas sama ada anda telah disekat atau tidak. Sekiranya nada maklum balas bertindak balas dengan cara yang sama seperti ketika anda menghubungi dari nombor anda, orang tersebut kemungkinan berada di luar rangkaian perkhidmatan selular atau mempunyai masalah lain.

Namun, jika berdering seperti biasa, anda mungkin telah disekat.

Bagaimana saya tahu jika seseorang menyekat teks saya?

Lebih sukar untuk diberitahu sama ada seseorang menyekat mesej teks anda. Dengan andaian kita menggunakan aplikasi pemesejan asli dengan nombor telefon mereka, ia tidak akan terlalu sukar. Apabila seseorang menyekat nombor telefon anda, mereka menyekat anda dari teks dan panggilan.

Ini bermaksud bahawa anda boleh menggunakan salah satu kaedah yang kami senaraikan di atas untuk mengetahui apakah seseorang telah menyekat nombor telefon anda dari teks.

Tahu ada cara untuk menentukan sama ada seseorang telah menyekat nombor anda? Beritahu kami tentang mereka di bawah jika anda melakukannya!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found