Cara Menggunakan Mod Teks Biasa TextEdit secara Lalai di Mac OS X

TextEdit adalah pemproses kata percuma yang telah lama dimasukkan sebagai sebahagian daripada sistem operasi Macintosh (ia pada asalnya diciptakan untuk sistem operasi NeXTSTEP dan datang ke Apple sebagai sebahagian daripada pemerolehan syarikat NeXT dan perisiannya, yang akan menjadi asas kepada OS X). Walaupun antara muka yang agak asas, TextEdit telah berkembang menjadi aplikasi yang kuat yang dapat menangani keperluan pemprosesan kata yang paling mudah. TextEdit dapat menawarkan kemampuan ini berkat sokongan yang kuat untuk pemformatan teks yang kaya, yang membolehkan pengguna menukar fon, saiz, warna, dan banyak lagi - pada dasarnya, sebahagian besar dari apa yang difikirkan oleh kebanyakan pengguna ketika mereka membayangkan aplikasi pemprosesan kata yang lebih maju seperti sebagai Apple Pages dan Microsoft Word.

teks-kaya-teks

TextEdit menawarkan pilihan pemformatan teks kaya yang kuat

Cara Menggunakan Mod Teks Biasa TextEdit secara Lalai di Mac OS X

Tetapi kadang-kadang yang terbaik adalah menggunakan TextEdit Plain Text Mode, yang menghilangkan semua pemformatan dan, anda dapat meneka, hanya menghasilkan teks biasa. Ini dapat berguna untuk menghilangkan pemformatan dari teks yang disalin, bekerja dengan kod, atau mengurangi kerumitan dan ukuran fail dokumen yang tidak memerlukan manfaat pemformatan teks kaya.

Tukar Teks Kaya ke Teks Biasa di TextEdit

TextEdit membuka dokumen baru dalam mod teks kaya secara lalai, tetapi anda boleh menukar dokumen menjadi teks biasa dengan mudah pada bila-bila masa. Untuk melakukannya, pastikan dokumen yang ingin anda ubah terbuka dan dipilih, kemudian pergi ke Format> Buat Teks Biasa di bar menu TextEdit. Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan jalan pintas papan kekunci Shift-Command-T.

teksedit-buat-biasa-teks

Anda akan mendapat kotak pengesahan yang memberi amaran bahawa membuat dokumen teks biasa akan menghapus semua pemformatan; pastikan anda memperhatikannya dengan teliti. Sekiranya anda memilih OK, semuanya kecuali teks dokumen anda akan dikeluarkan. Ini termasuk font khusus, ukuran dan gaya font, warna, format tebal, miring, dan bergaris bawah, gambar yang disematkan, dan hyperlink. Hasilnya akan menjadi teks yang bersih, sederhana, biasa.

teksedit-teks biasa

Menukar dokumen ke teks biasa akan menghapus semua pemformatan

Anda sentiasa boleh menukar dokumen teks biasa TextEdit menjadi dokumen teks kaya, tetapi itu hanya berlaku untuk baru pemformatan; anda tidak akan mendapat semula format asal anda. Oleh itu, pastikan anda sungguh ingin menukar dari teks kaya ke teks biasa, dan membuat salinan sandaran dokumen jika anda tidak begitu pasti.

Gunakan Teks Plain secara Lalai dalam TextEdit

Sekiranya anda seorang pemrogram atau blogger baru dan anda mahukan persekitaran teks biasa untuk menulis kod atau HTML, anda mungkin ingin menggunakan mod teks biasa TextEdit secara eksklusif. Daripada menukar setiap dokumen baru ke mod teks biasa secara manual menggunakan langkah-langkah di atas, mengapa tidak mengatur TextEdit untuk dibuka dalam mod teks biasa secara lalai?

Untuk menggunakan teks biasa secara lalai dalam TextEdit, pergi ke TextEdit> Keutamaan di bar menu. Pada tab Dokumen Baru, pilih Teks kosong di bahagian Format. Anda bahkan tidak perlu menutup tetingkap pilihan untuk memulakan perubahan. Sebaik sahaja anda mengklik butang Teks Biasa, semua tetingkap TextEdit baru akan dibuka dalam Mod Teks Biasa.

textedit-keutamaan

Sebagai pilihan, tentu saja, anda boleh kembali ke tetingkap pilihan ini dan memilih Teks Kaya sebaliknya jika anda ingin menukar kembali ke teks kaya secara lalai. Perlu diketahui, anda juga boleh menggunakan tetingkap pilihan ini untuk menetapkan pilihan lalai lain yang berguna, seperti mengaktifkan atau menonaktifkan bungkus teks, fon lalai untuk kedua-dua dokumen teks biasa dan kaya, dan ukuran lalai tetingkap TextEdit baru.

Sekiranya anda membuat terlalu banyak perubahan dan ingin kembali ke tetapan konfigurasi asal, cukup klik Pulihkan Semua Lalai di bahagian bawah tetingkap pilihan.

Terdapat banyak aplikasi pihak ketiga yang kuat yang didedikasikan untuk teks biasa dan pengekodan pada Mac - pilihan seperti BBEdit, TextWrangler, TextMate, Sublime Text, dan Coda terlintas di fikiran - tetapi TextEdit percuma, selalu tersedia, dan cukup mampu menangani semua asas . Dengan menavigasi kegunaan yang sesuai untuk teks kaya dan biasa, TextEdit harus menjadi tempat pertama anda untuk penyuntingan teks biasa di OS X.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found