Cara Melihat Gambar & Gambar Profil Ukuran Penuh Asli di Instagram

Hari ini, banyak kamera telefon pintar boleh berhadapan dengan DSLR premium. Tidak pernah semudah ini untuk menangkap karya seni yang menakjubkan untuk dikongsi dengan pengikut Instagram anda.

Malangnya, banyak foto Instagram tidak kelihatan berkualiti tinggi seperti gambar asalnya.

Masalahnya, Instagram membenarkan ukuran gambar maksimum 1080p x 1350p. Sekiranya gambar anda di bawah ukuran ini, Instagram akan memperbesarnya secara automatik. Dan jika resolusi lebih tinggi, seperti biasa, Instagram akan memampatkan dan mengubah saiz foto anda.

Nasib baik, ada jalan penyelesaiannya. Dengan mengikuti beberapa langkah mudah, anda dapat melihat gambar Instagram anda dengan sempurna.

Bagaimana Melihat Foto Instagram dalam Resolusi Penuh?

Sebilangan besar pengguna Instagram melihat suapan mereka melalui aplikasi telefon pintar. Malangnya, aplikasi asli tidak membenarkan anda melihat gambar dalam ukuran penuh. Sebaliknya, anda harus menggunakan penyemak imbas telefon pintar atau desktop anda.

Instagram

Berikut adalah langkah-langkah yang perlu anda ikuti:

 1. Pergi ke laman web Instagram dari penyemak imbas anda (mana-mana penyemak imbas akan berfungsi), dan kemudian log masuk dengan bukti kelayakan anda.

 2. Oleh kerana anda tidak dapat mengklik gambar secara langsung dari suapan anda, kunjungi profil pengguna, dan kemudian buka foto yang ingin anda lihat.

 3. Di bar alamat, tambahkan ukuran media /? = l hingga akhir URL. Oleh itu, jika URL asal foto adalah:

  //www.instagram.com/p/B-KPJLlJ2iJ/

  URL yang diubah adalah:

  //www.instagram.com/p/B-KPJLlJ2iJ/ukuran media /? = l

  Foto Instagram

 4. Pukul Masukkan, dan anda akan melihat gambar dalam ukuran penuh.

Saiz penuh

Anda juga dapat melihat foto dalam versi medium atau gambar kecil. Untuk melakukannya, tambahkan yang berikut di hujung URL foto:

 1. ukuran media /? = m untuk saiz sederhana
 2. ukuran media /? = t untuk ukuran lakaran kecil

Dan jika anda menyukai foto bersaiz penuh, anda boleh menyimpannya dengan mengklik kanan di mana sahaja pada gambar dan mengklik Simpan imej sebagaiā€¦

Simpan sebagai

Bagaimana Melihat Gambar Profil Saiz Penuh?

Sekarang setelah anda mengetahui cara melihat foto Instagram kegemaran anda dalam ukuran penuh, mari beralih ke gambar profil. Seperti yang anda ketahui, Instagram hanya menunjukkan versi gambar profil bulat yang dipotong. Aplikasi asli tidak membenarkan anda melihat foto dalam ukuran penuh. Sekiranya anda mengetuk foto, anda hanya akan melihat Cerita pengguna, jika ada.

Berita baiknya ialah ada jalan keluar, tidak kira platform apa yang anda gunakan.

Untuk penyemak imbas PC, Mac, dan telefon pintar, ikuti langkah berikut:

 1. Pergi ke laman web Instagram dari penyemak imbas anda. Anda tidak perlu log masuk untuk melihat gambar profil pengguna.

 2. Cari akaun Instagram yang anda mahu lihat gambar profil bersaiz penuh.

 3. Salin nama pengguna profil.

  Nama pengguna

 4. Pergi ke thumbtube.com dan tampal nama pengguna ke medan carian.

  Thumbtube

 5. Klik pada Hantar, dan anda akan melihat gambar profil bersaiz penuh.

  Gambar profil penuh

Alat ini berfungsi untuk semua akaun Instagram, sama ada ia peribadi atau tidak. Sekiranya anda tidak mendapat gambar profil bersaiz penuh, ini bermaksud pengguna pada mulanya memuat naik foto dalam resolusi rendah.

Peranti iOS / Android

Sekiranya anda menggunakan peranti iOS atau Android, anda boleh mendapatkan aplikasi Qeeky dari AppStore atau Google Play. Apabila anda memuat turunnya, ikuti langkah di bawah untuk melihat gambar profil bersaiz penuh:

 1. Buka Qeeky pada peranti anda.

 2. Masukkan nama pengguna profil yang gambarnya ingin anda lihat di medan carian.

 3. Ketuk foto bulat untuk melihat gambar bersaiz penuh.

Sama seperti penyelesaian penyemak imbas, aplikasi ini berfungsi untuk semua akaun Instagram. Hasil tangkapannya, versi percuma hanya menunjukkan gambar berkualiti rendah kepada anda.

Qeek

Untuk membuka kunci versi berkualiti tinggi, anda memerlukan versi Qeek berbayar. Pada masa penulisan, Qeek Pro berharga $ 2.99. Sekiranya anda membeli versi pro, anda akan melihat foto dalam ukuran aslinya.

Mengapa Instagram Mengurangkan Saiz Gambar?

Sekarang setelah anda mengetahui cara melihat foto Instagram dalam ukuran penuh, tidak ada salahnya untuk belajar sedikit tentang mengapa ia dikurangkan sejak awal.

Masalahnya, bukan Instagram yang mahu mengurangkan saiz gambar anda - Facebook juga. Facebook memiliki Instagram dan WhatsApp, dan ketiga-tiga platform terkenal kerana mengurangkan saiz dan kualiti gambar. Anda mungkin menyedari bahawa foto yang anda hantar di WhatsApp kadang-kadang kelihatan agak kabur.

Sekarang, ada beberapa sebab untuk ini. Tetapi kemungkinan besar adalah melindungi pelayan agar tidak terbeban. Berjuta-juta foto dikongsi di Instagram setiap hari. Sebilangan besar pengguna berada di atas dan di luar untuk menunjukkan kemahiran fotografi mereka.

Pasangkan ini dengan kamera telefon pintar berkemampuan super, dan anda mendapat foto yang berukuran besar. Itu banyak data yang diperlukan oleh pelayan Instagram. Untuk memastikan bahawa mereka tidak berlebihan, Instagram menetapkan had untuk ukuran gambar.

Walaupun hampir semua platform media sosial melakukan ini, pemampatan Facebook jauh lebih kejam daripada Twitter atau Tumbler. Hasilnya, Instagram dan WhatsApp perlu mengekalkan ukuran gambar lebih kecil.

Namun, ini tidak menjadikan banyak catatan Instagram tidak begitu menakjubkan. Ukuran gambar maksimum Instagram masih cukup untuk membolehkan anda menikmati siaran kegemaran anda.

Mengakhiri

Sama ada anda menjumpai wallpaper foto Instagram yang sesuai atau hanya mahu melihatnya dalam ukuran asalnya, anda kini tahu prosesnya cukup mudah. Bagi foto profil, kaedah penyemak imbas boleh menjadi pilihan terbaik anda. Aplikasi seperti Qeek umumnya menawarkan gambar berkualiti rendah secara percuma, jadi anda perlu membayar untuk melihat versi berkualiti tinggi. Sudah tentu, jika anda melihat bahawa melihat gambar penuh bernilai, aplikasi boleh menjadi lebih senang dan senang digunakan.

Kaedah mana yang paling anda sukai? Adakah anda mempunyai orang lain yang ingin anda kongsi? Sekiranya ada, teruskan hantarkan idea anda di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found