Cara Menghidupkan HDR di TV Vizio

Impian anda telah menjadi kenyataan, dan akhirnya anda membeli TV 4K. Besar, cantik, dan semua perkara yang anda mahukan Anda sangat gembira menonton beberapa filem dan sukan kegemaran anda dalam 4K sekarang. Tetapi atas sebab tertentu, walaupun TV memerlukan sedikit perbelanjaan, gambar yang dipaparkan pada peranti baru anda tidak setanding dengan jangkaan anda.

Cara Menghidupkan HDR di TV Vizio

Jangan risau, semua TV baru - dan terutama yang 4K - memerlukan penentukuran untuk menghasilkan kualiti gambar yang terbaik. Oleh itu, sekiranya anda membeli TV Vizio 4K baru dan tidak berpuas hati dengan hasilnya, kami sedia membantu anda.

Apa itu HDR?

Dengan Vizio menawarkan beberapa pilihan TV 4K yang paling ekonomik di pasaran, kami tidak akan menyalahkan anda kerana memilih jenama berbanding Samsung atau LG. Berita baiknya ialah, paparan HDR Vizio dianggap hebat dalam julat harganya. Tetapi apa itu HDR?

HDR, atau Julat Dinamik Tinggi, adalah kata kunci di pasaran TV 4K sekarang. Anda mungkin pernah melihat penapis HDR pada kamera telefon pintar anda, dan itu adalah kaedah yang baik untuk memikirkannya. Berasal dari fotografi, HDR meningkatkan julat dinamik gambar, yang merupakan kontras antara hitam paling gelap dan putih paling terang.

Dengan menghidupkan HDR, kami membiarkan TV kami menampilkan nuansa dalam gambar. Di mana-mana TV 4K, kami selalu mengesyorkan agar anda menghidupkan mod HDR, dan Vizio tidak berbeza.

cara menghidupkan HDR

Menghidupkan HDR di TV Vizio Anda

Sebilangan besar TV Vizio 4K menyokong tiga jenis HDR yang berbeza. Mereka Dolby Vision, HDR10, dan HLG, masing-masing. Jadi, untuk mendapatkan gambar yang renyah dengan nisbah kontras yang meningkat, anda perlu menghidupkan salah satu daripada tiga standard yang disebutkan di sini.

Tetapi satu perkara yang sangat penting yang sering dilupakan oleh pengguna ialah HDR hanya akan berfungsi dengan kandungan 4K. Kecuali platform streaming kandungan anda menyediakan kandungan HDR, tidak ada gunanya menghidupkannya. Ringkasnya, HDR hanya penting sekiranya kandungan menyokongnya.

Memandangkan platform streaming kandungan anda menyokong HDR, bagaimana anda boleh menghidupkannya di TV Vizio 4K anda? Ia cukup mudah. Ikuti sahaja langkah di bawah.

Langkah satu

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah mencari port HDMI yang menyokong HDR di TV anda. Perhatikan bahawa tidak semua port HDMI pada TV 4K menyokongnya. Sekiranya anda tidak pasti, periksa manual peranti yang disertakan dengan TV anda. Di laman webnya, Vizio menyatakan bahawa model D, E, dan M-series 2016 dan 2017 menyokong kandungan HDR pada port HDMI 1.

Namun, jika anda memiliki TV Vizio yang lebih baru, kemungkinannya adalah milik Seri-P atau lebih baru. Dalam model ini, semua port HDMI menyokong kandungan HDR kecuali HDMI 5. Namun, jika tidak ada port HDMI 5, tidak perlu risau.

Langkah Kedua

Setelah memastikan bahawa anda telah menghubungkan platform streaming kandungan anda ke port HDMI yang mampu HDR, pilih Menu pilihan pada alat kawalan jauh Vizio anda. Sekarang pilih Tetapan Input dan kemudian pilih port HDMI yang disambungkan oleh peranti anda. Akhirnya, hidupkan Warna UHD Penuh pilihan.

Itu sahaja. Kandungan HDR di TV Vizio 4K anda kini diaktifkan.

Tetapi HDR Masih Tidak Berfungsi

Sekiranya Julat Dinamik Tinggi di TV Vizio 4K anda masih tidak berfungsi seperti yang diharapkan, mungkin ada banyak sebab. Anda perlu memastikan bahawa platform penstriman kandungan anda menyokong 4K. Versi lama Roku atau Apple TV tidak semestinya menyokong HDR. Jadi, anda mungkin menyalahkan TV baru anda kerana masalahnya, pada hakikatnya, masalahnya terletak di tempat lain.

Mungkin juga filem atau rancangan yang anda tonton tidak tersedia dalam 4K. Ingatlah bahawa tidak SEMUA kandungan di platform penstriman web seperti Amazon Prime dan Netflix I yang terdapat dalam HDR. Anda perlu memeriksa kad judul filem atau rancangan tertentu untuk melihat apakah ia menyokong HDR. Biasanya, platform streaming akan melampirkan lencana HDR ke kandungan yang menyokong streaming 4K.

Akhirnya, ada kemungkinan kabel HDMI anda sudah lama. Kabel HDMI lama tidak cukup pantas untuk menghantar HDR tanpa gangguan. Anda mungkin perlu membeli a Premium yang diperakui Kabel HDMI untuk menghubungkan platform streaming kandungan anda ke TV Vizio anda.

vizio

Nikmati Kandungan 4K di TV Vizio Anda

Anda sudah siap untuk mula menikmati kandungan HDR di TV Vizio 4K anda. Terdapat banyak aplikasi dan beribu-ribu video di YouTube yang menyokong tayangan HDR, jadi tidak akan ada kekurangan pilihan.

Kami ingin mendengar pandangan anda mengenai menonton kandungan HDR di Vizio anda atau TV 4K yang lain. Anda boleh memberikan pendapat anda kepada kami di ruangan komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found