Apa yang Perlu Dilakukan Apabila Anda Tidak Dapat Mencari Butang TV Vizio

Secara umum, TV Vizio sangat berkualiti tinggi dan pilihan yang baik untuk pengguna yang ingin menaik taraf dari sistem TV lama mereka.

Apa yang Perlu Dilakukan Apabila Anda Tidak Dapat Mencari Butang TV Vizio

Salah satu pilihan reka bentuk Vizio, bagaimanapun, menimbulkan kekeliruan bagi sesetengah pengguna. Ramai pemilik Vizio berpendapat TV mereka tidak mempunyai butang fizikal kerana butang pada umumnya terletak di tempat yang tidak konvensional dan tidak mudah dilihat.

Dalam artikel ini, saya akan menunjukkan kepada anda cara mencari butang di TV Vizio anda, dan saya juga akan menerangkan beberapa pilihan lain untuk mengendalikan set anda jika anda kehilangan jejak alat kawalan jauh anda.

Sekiranya anda memerlukan, periksa cara memperbaiki TV Vizio anda agar tidak menyala.

Mari kita mulakan!

Di manakah Butang di TV Vizio Saya?

Tidak kira apa rupa TV Vizio anda, ia mempunyai sekurang-kurangnya satu butang, tetapi kebanyakannya mempunyai sekurang-kurangnya tiga. Anda mungkin perlu melihat dengan dekat lampu suluh untuk melihat butang, terutamanya kerana mereka menyatu dengan baik. Anda boleh menemui butang Kuasa Vizio atau butang Kuasa / Menu (dan mungkin yang lain) di salah satu daripada dua lokasi (sejak sekitar tahun 2013).

Lokasi butang TV Vizio untuk tahun 2013 dan TV yang lebih baru:

  • Bahagian belakang kiri bawah TV Vizio

  • Bahagian belakang kanan bawah TV Vizio

Catatan: Mana-mana model Vizio dari 2012 dan sebelumnya, dan beberapa model 2013, mempunyai kekuatan dan mungkin kelantangan, menu, dan butang lain pada sisi TV atau panel hadapan (ada yang menggunakan sentuhan kapasitif dengan LED dan tersembunyi di belakang bingkai).

Bergantung pada model yang anda miliki, anda akan melihat pelbagai jenis butang dan set butang. Semua butang merangkumi butang kuasa, yang diperlukan untuk menghidupkan dan mematikan TV anda, dan untuk mengaktifkannya sekiranya tidak akan menyala. Sebilangan besar model mempunyai butang lain untuk saluran, kelantangan, dan mod input. Beberapa model bahkan hanya mempunyai satu butang untuk Power dan Menu yang sukar untuk diperhatikan.

Apa yang Perlu Dilakukan Apabila Anda Tidak Dapat Mencari Butang TV Vizio

Sekiranya anda tidak dapat mencari butang di TV anda atau merasa tidak selesa untuk digunakan, ada pilihan lain untuk digunakan. Ada sebab bahawa semua TV dilengkapi dengan alat kawalan jauh. Tidak ada yang mahu bangun dari sofa setiap kali mereka perlu menukar saluran.

Mari kita lihat beberapa pilihan yang berbeza untuk mengendalikan TV Vizio anda, walaupun anda telah kehilangan atau memecahkan alat kawalan jauh yang asal.

Pilihan 1: SmartCast Mobile

Sekiranya anda ingin mengawal Vizio anda menggunakan telefon pintar anda, cara termudah untuk melakukannya adalah dengan memasang SmartCast Mobile Vizio. Ini adalah aplikasi yang sangat hebat yang dibuat oleh Vizio yang menawarkan pelbagai pilihan yang menjadikan pengendalian Vizio anda lebih intuitif dan mudah.

Ia mempunyai semua pilihan yang anda perlukan, seperti Main / Jeda, Naikkan / Turunkan Volume, dan Kuasa Hidup / Mati. Anda juga boleh mengubah nisbah aspek, memilih input, dan menggunakan semua ciri lain yang secara tradisional memerlukan alat kawalan jauh.

Ini membolehkan anda melihat-lihat filem, rancangan TV, muzik, dan jenis kandungan lain yang biasanya anda streaming di TV anda. Anda boleh menavigasi pustaka dengan mudah, dan aplikasinya menyokong banyak ciri seperti kawalan suara untuk memudahkan penyemakan imbas. Aplikasi SmartCast tersedia di iOS dan Android.

Satu-satunya kelemahan aplikasi SmartCast ialah ia hanya berfungsi pada TV yang didayakan oleh SmartCast, yang bermaksud TV Vizio dari sebelum 2015 tidak menyokongnya.

Aplikasi ini merupakan alternatif yang sangat kuat dan berguna untuk menggunakan alat kawalan jauh biasa.

Pilihan 2: Gunakan Aplikasi Telefon Pintar Berbasis IR

Pilihan lain yang akan berfungsi di mana-mana TV Vizio adalah aplikasi telefon pintar berasaskan inframerah (IR). Hari ini, banyak telefon pintar Android dilengkapi dengan IR blaster, modul yang membolehkan telefon menghantar denyut cahaya inframerah seperti alat kawalan jauh TV biasa.

Catatan: Apple tidak pernah memasang IR blaster pada mana-mana telefonnya, jadi iPhone anda tidak dapat meniru alat kawalan jauh berasaskan IR. Sekiranya anda pengguna iOS, anda harus menggunakan salah satu kaedah lain dalam artikel ini.

Anda dapat menentukan sama ada telefon Android anda mempunyai IR Blaster atau tidak dengan memeriksa spesifikasi telefon di laman web pengeluar.

Anda juga boleh melakukan pemeriksaan visual yang mudah: IR blaster akan menjadi kawasan hitam kecil di tepi atas telefon anda, mungkin sekecil pinhead. Katakan pemeriksaan visual tidak menjawab soalan. Sekiranya demikian, anda boleh memasang aplikasi Phone Tester, utiliti percuma yang memberi anda banyak data teknikal pada telefon Android anda. Hanya jalankan Penguji Telefon dan lihat di "Perisian komunikasi" bahagian. Sekiranya ia mengatakan bahawa IR disokong, anda boleh pergi.

Terdapat pelbagai jenis aplikasi jauh IR yang tersedia. Salah satu yang terbaik khusus untuk TV Vizio adalah VizRemote. Walau bagaimanapun, hampir mana-mana aplikasi jauh IR harus memenuhi keperluan anda.

Pilihan 3: VizRemote

VizRemote adalah aplikasi yang dibuat untuk menciptakan perasaan alat kawalan jauh Vizio tradisional, menjadikannya ideal untuk pengguna yang sudah terbiasa dengan alat kawalan jauh Vizio. Aplikasi ini agak lama, yang bermaksud dimodelkan setelah remote Vizio yang lebih tua dari sekitar tahun 2011 atau 2012 dan tidak mempunyai jalan pintas apa pun di bahagian atas alat kawalan jauh.

vizrem1

VizRemote, bagaimanapun, menyertakan hampir setiap butang lain yang dapat Anda minta pada remote Vizio, termasuk kemampuan untuk membuka aplikasi yang tersedia di televisyen Anda. Aplikasi ini tidak begitu selesa seperti alat kawalan jauh standard. Kekurangan jalan pintas sangat disayangkan, dan reka bentuknya agak kurang moden daripada set Vizio yang lebih baru.

Sekiranya anda mempunyai TV Vizio yang lebih lama, anda mungkin akan menyukai tetapan 3D yang terdapat di dalam aplikasi, yang membolehkan anda menghidupkan atau mematikan 3D di TV anda tanpa menyelami tetapan anda.

Pilihan 4: Chromecast / Laman Utama Google

Sekiranya anda memiliki Chromecast dan Google Home Google, anda mungkin sudah tahu betapa mudahnya mengendalikan TV anda tanpa alat kawalan jauh fizikal. Sekiranya tidak, inilah cara ia berfungsi. Semasa anda menyambungkan TV ke Google Home, satu-satunya perkara yang anda perlukan ialah suara anda untuk mengawal TV anda.

Hampir tidak ada apa-apa di TV anda yang tidak dapat anda kendalikan menggunakan suara anda. Semua perintah, penjelajahan, dan kandungan streaming berada di satu tempat. Selain itu, ia berinteraksi dengan peralatan rumah pintar lain seperti lampu dan pembesar suara. Fungsi ini menjadikan pilihan sebagai salah satu kaedah paling mudah untuk mengendalikan TV anda, tanpa keraguan.

Pilihan 5: Jauh Universal Vizio

Akhir sekali, anda sentiasa boleh membeli alat kawalan jauh universal Vizio yang boleh digunakan pada mana-mana model. Sekiranya anda lebih suka menggunakan alat kawalan jauh fizikal, ini adalah pilihan terbaik anda. Selepas anda melakukan ini, yang perlu anda lakukan ialah menyiapkannya. Prosesnya agak mudah dan tidak memerlukan banyak masa. Ikut arahan alat kawalan jauh.

Sekiranya anda tidak berjaya mendapatkannya dengan betul pada kali pertama, periksa apakah anda telah memasukkan kod yang betul atau cuba jalankan prosedur kod automatik sekali lagi — ia sering memerlukan berulang kali menekan butang tertentu untuk mengimbas kod-kod tersebut sehingga anda menemui yang berfungsi. Sebaik sahaja TV mula bertindak balas, anda boleh pergi.

Kata Akhir

Vizio selalu maju dalam teknologi visual, dan skema reka bentuk fizikal mereka tidak berbeza. Butang pasti sukar dicari dalam keadaan lebih gelap, tetapi ia menghilangkan kehadiran yang tidak menarik dari fon dan situasi yang mudah dibongkokkan di sebelahnya. Seperti yang disebutkan di atas, alat kawalan jauh selalu tersedia untuk melakukan fungsi yang sama, kecuali proses kitar daya yang tidak selalu Anda gunakan.

Sekarang anda tahu di mana butang di TV Vizio anda, anda tahu apa yang harus dilakukan sekiranya alat kawalan jauh anda mati.

Sebaiknya pertimbangkan beberapa penyelesaian yang ditunjukkan di sini, kerana ia menawarkan cara yang sangat mudah untuk mengendalikan TV anda. Pilih yang paling sesuai untuk anda dan nikmati streaming kandungan kegemaran anda di TV Vizio anda.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found