Cara Menyembunyikan Status Dalam Talian anda di WhatsApp

Pengguna semakin mengetahui betapa terdedahnya privasi mereka di WhatsApp. Anda muncul dalam talian dengan sekumpulan kenalan dengan hanya membuka pesan, dan itu dapat memberi orang kesan yang salah bahwa Anda tersedia untuk berbual setiap kali anda menggunakan aplikasi. Tetapi sedikit muslihat yang dapat membantu adalah mematikan status dalam talian anda di WhatsApp.

Cara Menyembunyikan Status Dalam Talian anda di WhatsApp

Sekiranya anda telah mencari cara untuk menyembunyikan status dalam talian anda di WhatsApp, anda telah sampai di tempat yang tepat. Artikel ini akan menawarkan semua yang perlu anda ketahui mengenai trik ini, sama ada anda mengakses WhatsApp di PC, iPhone, atau pengguna Android.

Cara Menyembunyikan Status Dalam Talian Anda di WhatsApp pada iPhone

Status "Terakhir Terlihat" WhatsApp membolehkan pengguna melihat saat terakhir orang lain dalam talian di aplikasi dan apakah mereka saat ini menggunakan platform. Sebaik mungkin bagi sesetengah pengguna, bagi yang lain, ini adalah masalah privasi utama. Melumpuhkan status dalam talian anda adalah langkah logik pertama untuk melindungi privasi anda.

Namun, perhatikan bahawa setelah mematikan status "Terakhir Terlihat" anda, anda juga tidak akan dapat melihat status dalam talian kenalan anda.

Sekiranya anda pengguna iPhone dan ingin menyembunyikan status dalam talian anda di aplikasi, ikuti langkah di bawah.

 1. Lancarkan WhatsApp di iPhone anda.

 2. Ketuk butang "Tetapan" dari menu bawah.

 3. Navigasi ke bahagian "Akaun".

 4. Ketuk butang "Privasi" dari senarai pilihan.

 5. Senarai pilihan baru akan muncul di mana anda boleh menukar siapa yang dapat melihat maklumat peribadi anda. Ketuk "Last Seen" untuk mengubah tetapan status dalam talian anda.

 6. Sembunyikan status "Terakhir Terlihat" anda dengan mengetuk "Tiada siapa." Anda dapat memilih "Kenalan Saya" jika anda hanya mahu kenalan anda melihat status anda atau "Semua Orang" agar semua orang dapat melihat status "Terakhir Terlihat" anda.

Cara Menyembunyikan Status Dalam Talian Anda di WhatsApp pada Peranti Android

Orang sering ingin menyembunyikan status dalam talian mereka untuk menyimpan sedikit privasi untuk diri mereka sendiri. Sekiranya anda lebih baik menghantar teks pada penyamaran WhatsApp, anda boleh melakukannya pada peranti Android anda. Ikuti sahaja langkah di bawah.

 1. Lancarkan WhatsApp pada peranti Android anda.

 2. Ketik tiga titik menegak di sudut kanan atas skrin.

 3. Pilih "Tetapan" dan arahkan ke bahagian "Akaun".

 4. Pergi ke "Privasi".

 5. Ketuk "Terakhir dilihat" dan pilih "Tiada siapa" jika anda ingin menyembunyikan status dalam talian anda sepenuhnya. Ketik "Kenalan saya" jika anda hanya mahu kenalan anda melihat status dalam talian anda.

Cara Menyembunyikan Status Dalam Talian Anda di WhatsApp Dari PC

Sekiranya anda menggunakan WhatsApp di PC anda, anda mungkin menggunakan versi Web WhatsApp. Versi ini tidak membenarkan tweak status dalam talian melalui halaman tetapan seperti telefon pintar.

Sebaliknya, anda perlu memasang pemalam untuk penyemak imbas anda. Dengan andaian anda menggunakan Chrome, ada dua pemalam yang boleh anda gunakan. Ikuti sahaja langkah di bawah.

 1. Navigasi ke Kedai Web Google Chrome dan cari pelanjutan "WAIncognito".

 2. Pasang pelanjutan untuk menggunakan WhatsApp tanpa muncul dalam talian.

 3. Ketuk sambungan untuk mengubah tetapan. Anda boleh mencentang kotak di sebelah pilihan "Jangan hantar kemas kini Terakhir Terlihat" untuk menyembunyikan status dalam talian anda.

Anda juga boleh memasang pemalam yang dipanggil WA Web Plus. Cukup tambahkan pemalam ke Chrome anda, akses Web WhatsApp seperti biasa, dan ikuti langkah-langkah di bawah:

 1. Dengan Web WhatsApp terbuka, ketik pemalam WA Web Plus.

 2. Tandai kotak di sebelah "Sembunyikan dalam talian" untuk menyembunyikan status dalam talian anda dari kenalan anda.

 3. Sekiranya perubahan tidak berlaku dengan segera, muatkan semula aplikasi Web WhatsApp.

Soalan Lazim Tambahan

Bolehkah saya berbual semasa muncul di luar talian di WhatsApp?

Ya! Terdapat dua trik berguna yang boleh anda gunakan untuk membaca dan membalas mesej di WhatsApp dan masih kelihatan di luar talian. Yang pertama adalah yang lebih langsung, dan melibatkan membalas mesej melalui panel pemberitahuan:

· Untuk pengguna iPhone, geser mesej dari panel pemberitahuan anda ke kiri, pilih pilihan pandangan, dan balas.

· Untuk Android, ketuk pesan di panel pemberitahuan Anda, pilih butang "Balas", dan kirim pesan.

· Jika anda tidak sengaja membuang pratonton mesej, anda dapat turun dari atas layar untuk melihat pemberitahuan yang belum dibaca, menahan obrolan yang dimaksud, dan tekan butang "Balas".

Kaedah kedua untuk menjawab mesej semasa muncul di luar talian melibatkan Mod Pesawat. Anda menghidupkan Mod Pesawat, dan ini membolehkan anda membaca mesej tanpa muncul dalam talian. Dengan cara ini, kali terakhir dalam talian anda yang dirakam di WhatsApp adalah masa sebelum anda menghidupkan Mod Pesawat. Ini adalah ciri yang sangat menarik, kecuali ia menghalang anda daripada menerima mesej baru semasa dihidupkan.

Berikut adalah langkah-langkah terperinci mengenai cara melakukan "muslihat" ini:

1. Tukar peranti anda ke Mod Pesawat.

2. Lancarkan WhatsApp dan buka sembang yang ingin anda hantar mesej baru.

3. Masukkan mesej dan tekan butang "Kirim".

4. Matikan Mod Pesawat. Penerima akan menerima mesej anda tanpa anda muncul dalam talian.

Anda kini mengetahui dua kaedah yang membantu anda berbual tanpa muncul dalam talian. Jangan ragu untuk menggunakan pilihan balasan cepat apabila anda mengetahui orang itu akan terus menghantar lebih banyak teks dengan cara anda sekiranya mereka yakin anda berada dalam talian. Sekiranya terdapat satu teks yang perlu dijawab tetapi anda tidak mahu dilihat dalam talian, anda sentiasa boleh menghidupkan Mod Pesawat.

Bolehkah saya melihat orang lain semasa status saya tersembunyi di WhatsApp?

Dalam tetapan WhatsApp, anda dapat mengubah status dalam talian anda agar dapat dilihat oleh semua orang, hanya kenalan anda, atau siapa pun. Sekiranya anda menetapkan status ke "Tiada siapa", tidak ada yang dapat melihat status "Terakhir Terlihat" anda tetapi anda juga tidak akan dapat melihat status dalam talian orang lain.

Sekiranya anda memilih tetapan "Kenalan Saya", anda akan dapat melihat kapan kenalan anda dalam talian, dan mereka juga dapat melihat kapan anda juga.

Bolehkah saya menyembunyikan status saya untuk kenalan tertentu di WhatsApp?

Anda boleh menyembunyikan kemas kini status anda untuk beberapa kenalan dengan mengikuti langkah-langkah di bawah:

Untuk pengguna iPhone:

1. Lancarkan WhatsApp di iPhone anda dan arahkan ke halaman "Tetapan".

2. Pergi ke "Akaun", lalu "Privasi".

3. Pergi ke bahagian "Status" dan ketuk "Kenalan Saya Kecualiā€¦"

4. Tandakan kotak bulat di sebelah kenalan dari mana anda ingin menyembunyikan kemas kini status anda.

5. Ketuk "Selesai" apabila selesai.

Untuk pengguna Android:

1. Lancarkan WhatsApp di telefon anda dan menuju ke menu tiga titik dari sebelah kanan atas skrin.

2. Ketuk "Tetapan" dari menu drop-down.

3. Pergi ke "Akaun."

4. Navigasikan ke "Privasi", lalu "Status".

5. Pilih pilihan "Kenalan Saya Kecuali ...".

6. Ketuk kotak bulatan di sebelah kenalan yang anda mahu menyembunyikan kemas kini status anda.

7. Ketuk bulatan hijau dari kanan bawah untuk mengesahkan.

Berhati-hatilah bahawa langkah-langkah ini hanya akan menyembunyikan Kemas Kini Status anda dari kenalan tertentu. Mereka tidak akan menyembunyikan status "Terakhir Terlihat" anda.

Anda dapat menyembunyikan status "Terakhir Terlihat" untuk "Semua Orang", "Kenalan saya", atau "Tiada siapa". Pada masa ini tidak ada ciri yang membenarkan menyembunyikan status dalam talian dari kenalan tertentu sahaja.

Sekiranya anda ingin mengelakkan kenalan tertentu melihat status dalam talian anda, anda harus menyekatnya di akaun anda. Setelah melakukannya, orang tersebut tidak akan dapat melihat status "Terlihat Terakhir" anda, atau maklumat peribadi lain seperti gambar profil, cerita, atau apa sahaja yang berkaitan dengan akaun anda.

Inilah cara untuk menyekat kenalan:

1. Lancarkan WhatsApp di telefon anda.

2. Ketik sembang dengan orang yang ingin anda halang.

3. Ketuk nama orang itu dari bahagian atas skrin dan pilih "Sekat".

4. Pilih "Blok" dari prompt hingga selesai.

Sembang WhatsApp Tidak Berlangsung

Menyembunyikan status dalam talian anda dilengkapi dengan banyak faedah. Anda tidak akan merasa tertekan untuk membalas mesej sebaik sahaja anda membacanya. Sementara itu, menatal aplikasi pada larut malam ketika anda hanya ingin berehat tidak menjadikan anda mudah menjadi mangsa mesej berterusan dari kenalan anda, dan tahap privasi anda secara keseluruhan lebih tinggi. Artikel ini telah berkongsi semua yang perlu diketahui ketika menyembunyikan status dalam talian anda di WhatsApp. Mudah-mudahan, anda dapat menggunakan beberapa perkara yang telah anda pelajari.

Apakah sebab utama anda mahu menyembunyikan status dalam talian anda di WhatsApp? Kongsi pendapat anda dalam komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found