Skrin Pintar Windows Defender: Cara Menangani Amaran ‘Windows Melindungi PC Anda’

Windows 10 merangkumi sejumlah ciri keselamatan terpasang yang dirancang untuk melindungi PC anda dari bahaya laman web jenayah dan aplikasi berbahaya. Salah satu ciri ini, yang disebut Windows Defender SmartScreen, melarang anda menjalankan aplikasi tertentu yang dikenali sebagai berniat jahat (mis., Virus dan malware) atau tidak dikenali oleh pangkalan data Microsoft mengenai perisian Windows yang popular.

Kecuali anda seorang penyelidik keselamatan yang menjalankan ujian, semua orang pasti gembira kerana SmartScreen menyekat aplikasi berbahaya yang diketahui. Ini adalah kategori kedua semata-mata tidak diketahui aplikasi, bagaimanapun, di mana SmartScreen boleh berubah dari berguna hingga menjengkelkan.

Contohnya, jika anda cuba menjalankan atau memasang aplikasi yang tidak dikenali oleh Windows, anda akan melihat tetingkap muncul seperti di bawah, memberi amaran bahawa "Windows melindungi PC anda" dan "menghalang aplikasi yang tidak dikenali bermula."

tingkap melindungi komputer anda

Masalahnya ialah nampaknya hanya ada satu pilihan ketika menghadapi peringatan ini: "Jangan lari." Sekiranya anda benar-benar yakin bahawa aplikasi yang anda cuba lancarkan selamat dan diperoleh dari sumber yang boleh dipercayai, ada untungnya ada penyelesaian yang cepat, walaupun tidak jelas untuk ini. Lagipun, mengapa anda tidak boleh menjalankan aplikasi yang serasi dengan Windows?

Skrin Pintar Windows Defender: Cara Menangani Amaran 'Windows Melindungi PC Anda'

Penyelesaian Windows Smart Defender

Apabila anda berhadapan dengan skrin amaran di atas dan, sekali lagi, anda benar-benar yakin bahawa aplikasinya selamat, anda hanya dapat mencari dan mengklik Maklumat lanjut teks, diserlahkan di bawah:

Ini akan mendedahkan beberapa maklumat dan pilihan baru. Pertama, anda akan melihat nama fail lengkap aplikasi atau pemasang yang cuba dijalankan, dan di bawahnya anda akan melihat penerbit apl tersebut selagi pembangun berdaftar dengan Microsoft. Ini memberi anda satu peluang lagi untuk memastikan anda akan menjalankan aplikasi yang anda fikirkan.

Jangan panik jika bidang penerbit disenaraikan sebagai Tidak diketahui. Tidak setiap pembangun atau penerbit mendaftar dengan Microsoft dan ketiadaan maklumat dalam bidang ini tidak bermaksud aplikasi itu berbahaya. Namun, ini akan menyebabkan anda memeriksa semula dan memastikan, sekali lagi, bahawa anda menjalankan aplikasi yang betul dari sumber yang betul.

Sekiranya semuanya kelihatan baik, anda akan melihat bahawa ada yang baru Jalankan pula butang di bahagian bawah tetingkap. Cukup klik untuk menyelesaikan dengan melewati Windows Defender SmartScreen. Namun, perhatikan bahawa jika aplikasi memerlukan hak istimewa pentadbir, anda masih perlu menyetujuinya melalui antara muka Kawalan Akaun Pengguna yang biasa.

Matikan Skrin Pintar Windows Defender

Penyelesaian yang dijelaskan di atas adalah kompromi yang baik antara keselamatan dan fleksibiliti untuk menjalankan aplikasi yang anda mahukan. Tetapi jika anda lebih suka tidak menggunakan SmartScreen untuk aplikasi anda sama sekali, anda boleh mematikannya dalam tetapan Windows Defender. Ini caranya.

Pertama, menuju ke desktop, klik pada Cortana (atau ikon carian Windows jika Cortana dilumpuhkan), dan cari Pusat Keselamatan Windows Defender. Lancarkan hasilnya seperti yang anda lihat pada tangkapan skrin di bawah.

pusat keselamatan windows defender

Dari Pusat Keselamatan Windows Defender, pilih Kawalan aplikasi & penyemak imbas bahagian dari bar sisi di sebelah kiri (yang kedua dari bawah dan kelihatan seperti tetingkap aplikasi dengan bar tajuk). Akhirnya, di bawah Periksa aplikasi dan fail bahagian di sebelah kanan, pilih Mati.

matikan tingkap skrin pintar 10

Anda perlu mengesahkan dengan hak pentadbir untuk mengesahkan perubahan tersebut, dan Windows akan memberi amaran bahawa PC anda sekarang mungkin lebih rentan terhadap aplikasi jahat (yang benar). Namun, jika anda berhati-hati dan hanya menjalankan aplikasi dari sumber dipercayai yang diketahui, pengguna berpengalaman yang ingin mematikan ciri ini pasti baik. Sekiranya anda tidak selesa membiarkannya dimatikan, anda boleh menghidupkan semula SmartScreen sekali lagi dengan mengulangi langkah di atas.

Recent Posts