Cara Menjinakkan Kuda di Minecraft

Menunggang kuda adalah kaedah terbaik untuk mengelilingi peta dan kelihatan baik semasa melakukannya. Tetapi menunggang binatang berkaki empat tidak semudah itu di Minecraft seperti permainan video lain. Anda tidak membeli kuda atau hanya menekan butang "Ride" dan naik ke matahari terbenam.

Cara Menjinakkan Kuda di Minecraft

Kuda adalah benda liar di Minecraft. Jadi, sebelum dapat menambahkannya sebagai mod pengangkutan, anda perlu menjinakkannya. Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut mengenai menjinakkan kuda dan jenis gerombolan kuda lain dalam permainan.

Cara Menjinakkan Kuda di Minecraft

Kuda adalah haiwan yang jinak di Minecraft, jadi anda tidak perlu bertempur untuk menjinakkannya, tetapi mereka agak licik. Mungkin memerlukan sedikit masa dan banyak latihan untuk menyempurnakan teknik menjinakkan ini setiap masa:

 1. Lepaskan senjata anda, anda tidak akan memerlukannya, dan anda tidak mahu menyerang kuda secara tidak sengaja.

 2. Dekati kuda yang ingin anda jinakkan.

 3. Pasang kuda dengan mengklik kanan di atasnya atau menekan butang "Mount". Kuda itu mungkin akan mengalahkan anda beberapa kali, jadi anda perlu terus mencuba.

 4. Setelah kuda menerima anda dan berhenti mencuba punggung anda, inilah masanya untuk menunggangnya. Lengkapkan pelana dari inventori anda.

 5. Terokai peta dengan pemasangan baru anda.

Pelana tidak diperlukan semasa anda dalam proses "menjinakkan" untuk mendapatkan kotoran. Namun, anda memerlukannya apabila kuda menerima anda sebagai penunggang atau ia tidak akan membawa anda ke mana-mana. Sebaiknya pelana sudah ada di inventori anda supaya anda bersedia pergi apabila tiba masanya.

Malangnya, anda tidak dapat membuat pelana, jadi anda juga perlu mencarinya di dunia. Kemungkinan besar anda akan menjumpainya di peti semasa anda menjelajahi peta.

Cara Menjinakkan Kuda Tengkorak di Minecraft

Mengapa menunggang kuda biasa ketika anda dapat menggunakan kuda kerangka sebagai gunung? Adalah mungkin untuk menambahkan massa undead ini sebagai mod pengangkutan dalam permainan anda, tetapi ia memerlukan beberapa langkah lagi daripada kuda biasa.

 1. Cari kuda rangka.

  Ini biasanya berlaku apabila kuda biasa disambar petir dan berpecah menjadi kuda rangka berganda dengan kerangka yang dipasang. Sekiranya anda menghadapi masalah untuk mencari kuda tengkorak, pergi ke bioma dengan kuda yang banyak bertelur semasa ribut petir dan tunggu.

  Akhirnya, seseorang akan disambar petir. Ingatlah bahawa anda tidak dapat menjinakkan kuda tengkorak dengan menggunakan telur bertelur. Ia mesti menjadi percikan semula jadi dalam permainan.

 2. Bunuh pelumba kerangka.

  Ketika seekor kuda disambar petir, ia terbahagi kepada empat atau lima kuda kerangka, dan kuda-kuda itu memiliki penunggang kerangka. Anda mungkin pernah mendengar tentang "perangkap kuda kerangka" di Minecraft. Itu hanya bermaksud bahawa anda mungkin melihat seekor kuda tengkorak tunggal mengembara di bioma, tetapi setelah anda dekat, ia akan disambar petir dan perpecahan berlaku - muncul seperti perangkap.

  Hati-hati kerana anda menghilangkan penunggang kerangka kerana mereka sangat cepat dan menyerang dari jarak jauh menggunakan busur terpesona.

 3. Lengkapkan pelana.

  Tidak seperti kuda biasa, anda tidak perlu melalui proses menjinakkan untuk menunggang kuda kerangka. Sebaik sahaja anda membunuh semua penunggang kerangka, anda boleh pergi ke kuda rangka yang tersisa dan melengkapkan pelana dari inventori anda. Pelana membolehkan anda menaiki dan mengawal kuda.

Cara Menjinakkan Kuda Zombie Di Minecraft

Terdapat berita baik dan berita buruk jika anda berharap dapat menunggang kuda zombie di Minecraft. Berita buruknya adalah bahawa anda tidak dapat menjumpainya di alam liar dan menjinakkannya seperti yang anda lakukan dengan mana-mana orang lain. Tetapi anda boleh memanggilnya melalui perintah / summon atau Creative Mode dalam Java Edition.

Sekiranya anda sudah bersedia untuk menjadikan kuda zombie menjadi milik anda, periksa arahan panggilan di bawah.

 • Edisi Java 1.16

  / memanggil zombie_horse [pos] {Jinak: 1}

 • Xbox, PlayStation, Nintendo, PE, Windows 10, Edisi Pendidikan

  / memanggil zombie_horse

Ingatlah untuk mengaktifkan cheat di dunia Minecraft anda sebelum anda mencuba perintah memanggil.

Jadi, anda mungkin tertanya-tanya bagaimana anda dapat menjinakkan dan menunggangnya.

Jawapan ringkasnya ialah anda tidak dapat melainkan anda mempunyai Minecraft Java Edition. Dengan Edisi Java, anda dapat menentukan perkara seperti pemijahan yang dijinakkan dengan pelana. Untuk semua edisi lain, anda boleh memiliki kuda zombie, tetapi mereka lebih seperti binatang peliharaan daripada gunung.

Cara Menjinakkan Kuda di Minecraft Bedrock

Menjinakkan kuda di Minecraft Bedrock serupa dengan cara anda melakukannya dalam edisi permainan lain.

 1. Mendekati kuda dengan tangan kosong.
 2. Ketuk kuda dengan tangan kosong anda sekarang.

  ATAU

 3. Tekan butang '' Ride '', jika ada.
 4. Ulangi langkah 1-2 atau 3 yang diperlukan setiap kali anda berada di belakang kuda.
 5. Terus menjinakkan kuda sehingga kuda berhenti berdetak dan hati muncul di layar.

Beberapa pemain juga suka memberi makan kuda sebelum menjinakkannya untuk meningkatkan peluang mereka untuk memendekkan fasa penjinakan. Kali berikutnya anda ingin menjinakkan kuda, cuba tawarkan gula, gandum, atau epal terlebih dahulu.

Cara Menjinakkan dan Menunggang Kuda di Minecraft

Menjinakkan dan menunggang kuda adalah proses tiga langkah. Lihat di bawah untuk memulakan:

Langkah 1 - Dapatkan Peralatan yang Anda Perlu

Langkah pertama agak tidak menyakitkan kerana anda hanya perlu mendapatkan pelana jika anda merancang untuk menunggang kuda. Ingatlah bahawa anda tidak boleh membuat pelana di Minecraft, jadi anda perlu mencarinya di dada semasa anda meneroka.

Ini juga merupakan masa yang tepat untuk mencari Horse Armor untuk dipasang di gunung baru anda. Seperti pelana, anda tidak boleh membuat Perisai Kuda. Anda mesti mencarinya semasa anda menjelajah peta.

Langkah 2 - Menjinakkan Kuda

Menjinakkan kuda adalah proses yang agak mudah. Cukup menghampirinya dengan tangan kosong dan klik di atasnya atau tekan butang "Mount". Ini meletakkan anda di atas kuda di mana ia akan segera melepaskan anda dari belakang. Ulangi proses ini sehingga berhenti mengalahkan anda dan anda melihat hati muncul. Itulah bagaimana anda tahu akhirnya dijinakkan.

Memakan barang-barang kuda seperti gandum, epal, dan gula juga dapat membantu meningkatkan peluang anda menurunkan waktu yang diperlukan untuk menjinakkan.

Langkah 3 - Menunggang Kuda

Setelah kuda anda berhenti mengusir anda, inilah masanya untuk meletakkan pelana di atasnya. Anda tidak akan dapat mengawal ke mana ia pergi tanpa satu. Anda juga boleh meletakkan Armor Kuda di gunung anda pada masa ini.

Di mana untuk mencari Kuda di Minecraft

Anda boleh menemui kuda yang dilahirkan secara semula jadi di bioma tertentu seperti savana atau dataran. Biasanya terdapat dua hingga enam ekor kuda setiap kawanannya dan biasanya warnanya sama dengan sedikit perbezaan tanda. Desa juga merupakan tempat lain untuk mencari kuda yang dihasilkan secara semula jadi dalam permainan.

Cara Menjinakkan Kuda di Minecraft 1.15.2

Menjinakkan kuda pada 1.15.2 memerlukan sedikit masa dan kesabaran. Lihat langkah-langkah di bawah ini untuk menjinakkan kuda liar di Minecraft:

 • Mendekati kuda dengan tangan kosong.
 • Klik pada kuda seperti yang anda lakukan untuk menggunakan item.
 • Tinggal di belakang kuda sehingga ia membebankan anda.
 • Ulangi proses sehingga kuda berhenti mengalahkan anda dan anda melihat hati muncul di layar.

Cara Menjinakkan Kuda di Minecraft 1.16

Proses menjinakkan kuda tidak berubah dari Minecraft 1.15.2 hingga 1.16. Sekiranya anda memerlukan kemas kini, lihat langkah-langkah berikut:

 • Dengan tangan kosong, klik pada kuda yang ingin anda jinakkan.
 • Tetap di belakang sehingga ia membebankan anda.
 • Ulangi proses sehingga ia berhenti membuat anda terlentang.
 • Pelana untuk menggunakannya sebagai pelekap.

Cara Menjinakkan Kuda di Minecraft 1.16.4

Penambahan kemas kini 1.16.4 ke Minecraft tidak mengubah cara anda menjinakkan kuda dalam permainan. Anda masih perlu mendekatinya dengan tangan kosong dan berinteraksi dengannya untuk memasangnya. Kemungkinan besar ini akan membuat anda terlambat, jadi anda perlu mengulangi prosesnya sehingga berhenti berhenti dan anda melihat hati muncul di skrin.

Cara Menjinakkan Kuda di Minecraft 1.17.10

Menjinakkan kuda pada 1.17.10 adalah proses yang sama dengan edisi permainan yang lalu. Anda perlu berinteraksi dengannya dengan tangan kosong, jadi anda tidak menyerangnya secara tidak sengaja. Pasang kuda dan ulangi prosesnya setiap kali anda tidak duduk sehingga berhenti membuat anda terlentang.

Soalan Lazim Tambahan

Bagaimana Perisai Kuda Berfungsi di Minecraft?

Perisai kuda dapat membantu melindungi kuda anda ke tahap yang berbeza-beza bergantung pada yang mana anda telah melengkapkan kuda anda. Ia tidak mempunyai peringkat ketahanan sehingga boleh digunakan selama-lamanya, dan anda juga tidak dapat mempesonakannya.

Anda boleh membuat baju besi kulit atau berniaga di kampung dengan pekerja kulit peringkat pakar. Namun, jika anda mencari baju besi yang lebih tinggi daripada lapisan kulit, anda perlu mencarinya di peti yang dihasilkan di dunia.

Apa Kuda Suka Makan di Minecraft?

Kuda suka makan:

• Gula

• Epal

• Gandum

• Lobak emas

• Epal emas

Anda juga boleh memberi makan rumput kering kepada kuda dewasa yang dijinakkan, tetapi mereka tidak akan menggunakan kuda liar.

Bagaimana Anda Menunggang Kuda di Minecraft?

Anda perlu menjinakkan kuda jika mereka belum dijinakkan dan kemudian melengkapkan pelana di atasnya untuk mengendalikannya.

Bagaimana cara meletak kuda di Minecraft?

Meletakkan pelana pada kuda bermaksud mengakses menu kuda. Butang berbeza bergantung pada platform yang anda gunakan. Sekiranya anda menggunakan PC, anda akan menggunakan kekunci "Kiri + Shift" pada masa yang sama dan tahan sambil dipasang di atas kuda. Setelah membukanya, anda boleh menyeret pelana dan menjatuhkannya ke dalam persediaan kuda untuk melengkapkannya.

Apa Yang Anda Makan Kuda di Minecraft?

Kuda boleh memakan segelintir barang seperti:

• Gula

• Epal, keemasan dan biasa

• Gandum

• Epal emas

• Bal rumput untuk kuda dewasa yang dijinakkan

Bagaimana Temper berfungsi dengan Kuda di Minecraft?

Sikap atau perangai kuda secara langsung mempengaruhi berapa lama masa yang diperlukan untuk menjinakkan kuda liar. Kuda bermula dengan 0 dari 100 marah. Setiap kali pertama kali menaiki kuda, permainan secara rawak menetapkan ambang penjinakkan antara 0 dan 100. Menjinakkan kuda bermaksud anda membuat marah melebihi ambang yang ditetapkan.

Anda boleh melepasi ambang itu dengan menaiki kuda berulang kali atau memberinya makan.

Di mana Kuda Berkembang di Minecraft?

Kuda umumnya bertelur di bioma Plains dan bioma Savannah di dunia Minecraft.

Bersedia untuk Menunggang dengan Gaya

Kuda adalah cara terbaik untuk berkeliling dunia. Tetapi memerlukan sedikit kerja sehingga seekor kuda liar menganggap anda cukup layak untuk menunggangnya. Kunci untuk menjinakkan kuda liar adalah kesabaran. Anda akan terbengkalai; itu tidak dapat dielakkan. Jangan takut untuk kembali berkali-kali untuk menjadikan kuda itu milik anda.

Juga, ingatlah untuk mempunyai pelana dalam inventori anda sebelum anda berusaha menjinakkan kuda. Jika tidak, anda tidak akan dapat menggunakannya setelah dijinakkan.

Berapa lama masa yang diperlukan untuk menjinakkan kuda? Beritahu kami mengenainya di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found