Cara Mencari ID Pengguna di Telegram

Telegram adalah salah satu aplikasi sembang terbaik, paling licin dan terpantas yang terdapat di luar sana. Walaupun percuma dan mesra pengguna, ia tetap tidak begitu popular seperti WhatsApp dan Viber. Bagaimanapun, ia masih baru di pasaran, berbanding dengan pesaingnya yang mapan.

Walaupun begitu, Telegram telah melangkah ke puncak permainan. Ramai orang memilihnya kerana ia mempunyai aplikasi desktop yang terbaik, ditambah ia memakan RAM dan kuasa pemproses lebih sedikit daripada pesaingnya.

Oleh itu, mari kita terokai beberapa petua dan trik menarik yang akan membantu anda memaksimumkan pengalaman Telegram anda.

Cara Mencari ID Pengguna

Di Telegram, anda mendapat ID Telegram anda, dan kemudian anda mendapat ID pengguna Telegram anda. Yang pertama adalah nama yang anda pilih. Untuk menukar ID Telegram anda, pergi ke menu hamburger (tiga garis mendatar) dan kemudian pergi ke Tetapan. Perkara yang sama berlaku pada aplikasi mudah alih anda, pergi ke menu hamburger, kemudian pergi ke Tetapan.

Kemudian, pilih Sunting profil. Klik pada nama anda di tetingkap seterusnya dan ubah menjadi apa sahaja yang anda mahukan. Pada aplikasi mudah alih, ketik tiga titik menegak di bahagian atas menu Tetapan. Kemudian, ubah nama anda menjadi pilihan anda.

Walau bagaimanapun, mencari ID pengguna anda sedikit berbeza. Langkahnya sama untuk aplikasi desktop dan mudah alih. Pertama, buka aplikasi Telegram anda. Kemudian, taip "penggunainfobotDi bar carian kenalan anda. Sekiranya anda tidak dapat menemui "profil" ini, cuba tambahkan "@" di hadapan pertanyaan carian. Apabila anda berada @userinfobot, klik atau ketiknya. Kemudian, pilih Mulakan di bahagian bawah sembang.

Dengan mengklik Mula, anda secara automatik memasukkan "/ mulakan. " Ini akan meminta bot untuk menunjukkan ID pengguna anda, serta nama depan, nama belakang, dan bahasa pilihan anda.

Anda boleh meminta bot ini untuk mengulangi perintah dengan memasukkan "/ mulakan"Perintah pada bila-bila masa.

Sembang Rahsia

Salah satu perkara terbaik yang dibawa oleh Telegram ialah ciri penyulitan hujung-ke-hujung yang hebat. Sekiranya anda tidak mengetahui apa yang dilakukan enkripsi ini, cari, anda pasti akan kagum. Ini adalah tonggak privasi dalam talian - ia memastikan hanya anda dan rakan perbualan anda yang dapat melihat mesej tersebut. Oleh itu, jika anda membincangkan perkara penting, terutamanya jika maklumat sulit (kewangan, dll.), Pastikan anda menggunakan pilihan sembang rahsia.

Untuk memulakan sembang rahsia baru, pilih Mesej baru dan kemudian pilih Sembang Rahsia Baru. Oh, dan jika anda mahu sembang rahsia menghapus teks selepas jangka masa tertentu, anda boleh menetapkan pemasa yang merosakkan diri.

Untuk telefon Android, arahkan ke butang tiga titik dan kemudian pilih berapa lama masa yang anda mahukan untuk berbual "tetap hidup". Untuk iPhone, ketik ikon pemasa dan kemudian tetapkan pemasa. Sekarang, pemasa akan bermula sebaik sahaja mana-mana peserta sembang menghantar mesej. Masing-masing musnah setelah tempoh yang dipilih. Sekiranya ada peserta lain yang membuat tangkapan skrin, anda akan mendapat pemberitahuan.

Kunci Sembang Anda

Inilah satu lagi ciri keselamatan yang hebat - anda boleh meletakkan kunci kod laluan pada sembang anda. Untuk melakukan ini, pergi ke Privasi dan Keselamatan melalui menu Tetapan. Sekarang, pilih Kunci Kod Laluan. Ketik Kunci Kod Laluan untuk menghidupkannya dan memilih kod laluan 4 digit. Dengan mengklik Pilihan Kod Laluan, anda boleh memilih jenis kod laluan yang lain.

Fungsi ini juga menawarkan anda untuk mengatur pemasa untuk kunci sembang automatik. Setelah undur selesai, sembang akan terkunci secara automatik.

Hentikan Orang Menambah Anda secara Rawak

Tidak ada batasan untuk berapa banyak "John Smiths" yang dapat ada di Telegram. Lagipun, sebilangan orang mempunyai nama yang sama. Ini bermakna seseorang yang tidak anda kenali boleh menambahkan anda secara tidak sengaja. Sebagai alternatif, terdapat banyak profil pengguna spam di Telegram yang akan menambahkan anda ke kumpulan rawak dan sembang untuk mempromosikan sesuatu.

Sudah tentu, Telegram tidak hanya membiarkan penggunanya dianiaya oleh pengguna lain seperti itu. Ya, anda boleh keluar dari kumpulan seperti itu dengan beberapa ketukan, tetapi mengapa mesti ditambahkan ke kumpulan itu?

Pergi ke Privasi dan Keselamatan dan kemudian pilih Kumpulan. Sekiranya anda memilih Kenalan Saya pilihan, hanya kenalan anda yang dapat menambahkan anda ke kumpulan. Sebagai alternatif, anda mungkin mahu menghalang seseorang daripada menambahkan anda ke kumpulan. Untuk melakukan ini, pilih Jangan Benarkan sementara Semua orang dipilih dan pilih pengguna yang berkenaan. Dengan Kenalan Saya pilihan yang dipilih, anda boleh melakukan ini, tetapi juga Sentiasa Membolehkan pengguna tertentu untuk menambahkan anda ke kumpulan.

Bot

Telegram mempunyai pilihan bot yang kemas. Anda boleh meminta mereka melakukan tindakan khusus yang akan menjadikan pengalaman Telegram anda lebih lancar. Sebagai contoh, @stickers adalah bot yang membolehkan anda membuat pelekat. @imagebot akan mencari gambar yang berbeza untuk anda, berdasarkan kata kunci. @storebot akan mengesan bot baru.

Hantar Mute Mesej

Pengguna boleh menggunakan mod ‘Jangan Ganggu’ untuk mengelakkan mesej mengganggu mereka. Walau bagaimanapun, anda mungkin ingin menghantar mesej kepada seseorang tetapi tanpa mengarahkannya. Untuk melakukan ini, pilih pengguna, ketikkan mesej, tekan dan tahan anak panah kirim dan kemudian pilih Kirim tanpa suara. Untuk peranti iOS, taipkan mesej dan kemudian tekan dan tahan anak panah kirim. Itu akan membolehkan anda menghantar mesej tanpa suara.

Jadualkan Mesej

Telegram juga membolehkan anda menjadualkan mesej. Itu bagus untuk ulang tahun tetapi juga ketika anda tidak mahu mengganggu rakan anda di tempat kerja, misalnya.

Untuk mengirim pesan berjadual, ketikkannya di dalam ruang teks, tahan anak panah kirim, dan pilih Jadualkan pesanan. Kemudian, pilih tarikh dan masa penghantaran.

Menjadi Telegram-Savvy

Di permukaan, aplikasi Telegram nampaknya tidak terlalu rumit. Dengan cara ini, tidak. Ini adalah aplikasi sembang lurus dan pantas yang menampilkan penyulitan hujung-ke-hujung. Namun, itu tidak menghalang Telegram daripada dikemas dengan sekumpulan ciri-ciri yang bijaksana dan keren. Mudah-mudahan, anda telah mempelajari beberapa helah di sini.

Trik atau tip mana yang paling anda sukai dari senarai ini? Kenapa? Adakah anda mempunyai beberapa petua yang lebih menarik untuk ditambahkan? Jangan ragu untuk membaca bahagian komen di bawah dengan sebarang pertanyaan atau nasihat yang mungkin anda ada.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found