Bagaimana Mendapatkan NPC di Terraria

Town NPC adalah salah satu aspek terpenting dalam bermain Terraria. Setiap NPC memberikan pelbagai bonus dan dapat menjual item unik kepada anda untuk menjadikan permainan anda lebih mudah hasilnya. Namun, beberapa NPC pilih-pilih, dan tidak akan bertelur tanpa beberapa syarat yang ketat. Nasib baik, kebanyakan pemain akan mendapat NPC dengan agak cepat semasa permainan, dan mereka memberi respon secara berkala sekiranya mereka mati.

Bagaimana Mendapatkan NPC di Terraria

Inilah yang perlu anda ketahui tentang melahirkan NPC bandar dan menempatkannya untuk faedah maksimum.

Bagaimana Mendapatkan NPC untuk Menanam Lebih Cepat

NPC bandar tidak bertelur pada selang waktu yang ditetapkan. Yang berlaku sebaliknya ialah permainan memeriksa setiap hari untuk mengetahui keadaan berdasarkan NPC tertentu di dunia, dan kemudian bergulir untuk menelurkan NPC tertentu di sekitar pemain. Sebilangan besar NPC dibentuk dengan syarat-syarat ini, dan setelah mereka melakukannya, akan muncul semula dalam beberapa hari jika mereka mati. Anda harus menyediakan perumahan yang mencukupi untuk memastikan NPC bandar yang dilahirkan memiliki tempat tinggal.

Berikut adalah senarai semua NPC bandar dan keperluan pemijahannya. Urutan yang ditunjukkan adalah kira-kira pesanan yang akan diterima oleh kebanyakan pemain, tetapi konfigurasi peta dan gaya permainan yang berbeza dapat mengubahnya.

 • Panduan: NPC ini tidak mempunyai syarat bertelur. Ia selalu bertelur di awal permainan berhampiran pemain untuk menjelaskan beberapa asas dan memberikan resipi item.

 • Pedagang: Sekiranya semua pemain yang digabungkan mempunyai lebih dari 50 perak dalam inventori mereka, Pedagang akan segera muncul, biasanya pada keesokan harinya.

 • Jururawat: Jururawat bertelur selepas Pedagang dan jika pemain mempunyai lebih dari 100 kesihatan.

 • The Demolitionist: Setelah Merchant bertelur, Demolitionist akan muncul jika pemain memperoleh barang letupan.

 • The Dye Trader: Spawns setelah pemain mempunyai barang atau barang yang dicelup yang boleh membuat pewarna.

 • The Angler: Seorang pemain perlu mencari dan berinteraksi dengan Angler di bioma lautan terlebih dahulu sebelum NPC ini dapat bertelur di dekat perumahan yang sesuai.

 • The Zoologist: Sekiranya anda mengisi sekurang-kurangnya 10%, atau 53 item, di Bestiary, Zoologist dapat bertelur pada hari berikutnya.

 • The Dryad: Anda perlu mengalahkan salah satu bos berikut - Eye of Cthulhu, Skeletron, Eater of Worlds, atau Brain of Cthulhu. The Eye biasanya merupakan salah satu bos pertama yang dihadapi dengan syarat yang agak kecil.

 • The Painter: The Painter hanya bertelur setelah lapan NPC bandar lain bertelur (termasuk NPC bandar permulaan). Dalam versi 3DS, Painter memerlukan empat NPC lain.

 • The Golfer: Golfer perlu dijumpai dan berinteraksi dengan di padang pasir bawah tanah sebelum dia dapat diambil sebagai NPC bandar.

 • The Arms Dealer: NPC ini muncul setelah pemain mendapat peluru atau pistol dalam inventori mereka.

 • The Tavernkeeper: Anda perlu mencari dan berinteraksi dengan NPC ini, tetapi hanya setelah anda mengalahkan Eater of Worlds atau Brain of Cthulhu.

 • The Stylist: NPC ini boleh didapati di gua labah-labah (Bagaimana mereka tiba di sana adalah dugaan sesiapa).

 • The Goblin Tinkerer: Anda dapat menjumpai NPC ini di Caverns setelah mengalahkan Goblin Invasion pertama.

 • The Witch Doctor: Pemain perlu mengalahkan Queen Bee agar NPC ini dapat bertelur.

 • The Clothier: NPC ini muncul setelah anda mengalahkan Skeletron.

 • The Mechanic: The Mechanic boleh didapati di Dungeon. Apabila berinteraksi, dia akan mula bergerak menuju kediaman terdekat.

 • Girl Party: Salah satu NPC yang paling sukar difahami, Party Girl hanya mempunyai peluang 1/40 untuk bertelur setiap hari, dan hanya setelah anda memperoleh 14 NPC lain (lapan NPC dalam versi 3DS).

Terdapat juga NPC bandar Hardmode, yang dapat diperoleh setelah permainan berubah menjadi kesukaran Hardmode (mengalahkan Wall of Flesh):

 • The Wizard: The Wizard terdapat di suatu tempat di Gua.

 • Pemungut Cukai: NPC yang menghasilkan wang ini muncul setelah pemain membersihkan Jiwa yang Diseksa dengan serbuk penyucian di Dunia Bawah.

 • The Truffle: The Truffle akan berpindah ke rumah yang tersedia di bioma cendawan bercahaya dan di atas tanah.

 • The Pirate: NPC ini muncul setelah pemain mengalahkan Pirate Invasion.

 • The Steampunker: Anda perlu mengalahkan mana-mana bos mekanik untuk membuka kunci NPC bandar ini.

 • The Cyborg: Spawns setelah pemain mengalahkan Plantera dalam pertempuran bos.

 • Santa Claus: NPC khas ini muncul hanya semasa acara musim Krismas (Disember-Januari setiap tahun) dan hanya selepas pemain mengalahkan Frost Legion.

 • The Princess: NPC unik ini muncul setelah semua NPC bandar lain (kecuali Santa Claus) diperoleh.

Selain NPC bandar, pemain juga dapat berinteraksi dengan NPC lain yang mempunyai faedah unik:

 • The Traveling Merchant: The Traveling Merchant mempunyai kira-kira satu dari lima peluang untuk bertelur setiap pagi jika terdapat dua NPC lain. Dia menginap sehingga petang dan menjual pelbagai barang.

 • The Old Man: NPC ini boleh didapati berhampiran Dungeon. Berinteraksi dengannya memanggil bos Skeletron (syarat untuk dua NPC bandar), setelah itu dia secara efektif berubah menjadi Clothier.

 • Pedagang Skeleton: NPC pedagang ini kadang-kadang bertelur di Gua dan menjual barang-barang yang agak unik.

Bagaimana Mendapatkan NPC untuk Pindah Ke Biliknya

Setiap NPC akan berpindah ke perumahan pertama yang tersedia setelah mereka bertelur. Mereka tinggal bersendirian (kecuali ketika bersama haiwan peliharaan). Pemain perlu menyediakan perumahan untuk NPC bandar untuk memastikan mereka bertelur di tempat pertama.

Rumah perlu mempunyai 60 jubin, termasuk kerangka (dinding, lantai, siling) tetapi tidak boleh melebihi 750 jubin di kawasan itu (lebar dengan tinggi). Setiap rumah harus mempunyai kerangka yang dibangun, biasanya dari kombinasi blok, pintu, dan platform. Lantai dan siling tidak boleh dibuat sepenuhnya dari pelantar. Setelah membina bingkai, anda perlu meletakkan dinding di latar belakang (bukan kotoran atau jubin bawah tanah) dan beberapa sumber cahaya (obor) untuk memastikan perumahan dinyalakan dengan betul.

Setiap rumah juga perlu mempunyai meja, kerusi, dan jubin padat yang boleh digunakan NPC. Katil adalah pilihan.

Keperluan minimum yang memenuhi syarat ini adalah rumah 3 × 10 dengan bingkai di sekitarnya. Lebar tiga jubin akan cukup untuk meletakkan meja dan kerusi, dan anda boleh meletakkan obor di tengah dinding untuk menerangi kawasan tersebut.

Dua rumah tidak dapat berkongsi dinding yang sama, tetapi anda boleh mengelakkannya dengan menggandakan lebar bingkai di mana anda mahu rumah-rumah itu bergabung.

Setelah ada perumahan yang sesuai untuk NPC, NPC tanpa rumah akhirnya akan mengembara ke dalamnya semata-mata secara kebetulan. Namun, jika anda ingin memastikan NPC bergerak dengan cepat, anda boleh menggunakan menu perumahan:

 1. Buka skrin Inventori.

 2. Klik pada ikon rumah di kanan atas.

 3. Klik pada "?" tandakan dan pilih kawasan untuk mengetahui syarat syarat untuk menjadi rumah yang sesuai.

 4. Sekiranya anda mendapat tempat tinggal yang sesuai, klik salah satu NPC dari senarai di sebelah kanan.

 5. Klik di rumah yang anda mahu mereka pindahkan. Sekiranya ini tidak berjaya, seret ikon dari menu ke dalam rumah.

 6. Setiap kediaman harus mempunyai sepanduk merah dengan wajah penghuninya.

Bagaimana Mendapatkan NPC untuk Pindah Rumah?

Sekiranya anda ingin memindahkan NPC dari rumah, yang perlu anda lakukan ialah memusnahkan NPC sekarang. Mengeluarkan sebahagian dinding dan latar belakang akan cukup untuk menjadikan tempat itu tidak dapat dihuni oleh standard mereka.

Setelah kediaman mereka sekarang dipindahkan, mereka akan berusaha keluar dari tempat itu dan ke rumah yang sesuai seterusnya. Sekiranya tidak dicadangkan oleh menu perumahan, mereka akan berkeliaran secara rawak sehingga itu berlaku.

Bagaimana Mendapatkan NPC untuk Mengikuti Anda?

Tidak ada cara untuk mendapatkan NPC untuk mengikuti pemain di sekitar. Anda boleh memanipulasi pergerakan mereka dengan menghadkan persekitaran mereka sekarang. Contohnya, membuang pintu setelah mereka pindah akan menyukarkan mereka untuk meninggalkan bilik sekarang, walaupun mereka tidak suka tinggal di sana.

Selain itu, setelah anda memberikan NPC ke sebuah rumah, mereka akan memindahkannya dari mana saja di dunia setelah beberapa saat, dengan berkesan membolehkan anda mengawal tempat tinggal mereka. Ini sangat mustahak dalam menyesuaikan harga penjualan mereka dan membolehkan anda membeli tiang kerana mereka terkunci di bioma dan memerlukan NPC yang cukup jauh dari orang ramai.

Soalan Lazim Tambahan

Mengapa tidak ada NPC yang bertelur di Terraria?

Sekiranya tidak ada NPC yang bertelur di dekat anda, periksa untuk mengetahui apakah anda telah memenuhi syarat pemijahan mereka. Selain itu, bina perumahan yang sesuai terlebih dahulu untuk memastikan bahawa kekurangan kediaman tidak menghalangnya daripada muncul.

Bagaimana anda membuat NPC gembira?

Kebahagiaan NPC terikat dengan tempat tinggal mereka dan berapa banyak NPC lain di sekitarnya. Setiap NPC (kecuali Putri) mempunyai bioma tertentu yang mereka sukai dan bioma yang mereka hindari. Menempatkan mereka di bioma pilihan akan meningkatkan kebahagiaan mereka.

Selain itu, mereka lebih bahagia ketika tinggal dengan dua NPC lain yang berdekatan (dalam jarak 25 jubin) paling banyak dan tidak lebih dari tiga NPC lain 120 batu jauhnya.

NPC bandar juga lebih gembira apabila dekat dengan NPC khusus yang lain. The Princess sangat disukai oleh semua orang, jadi cara yang baik untuk meningkatkan kebahagiaan dan harga yang lebih rendah adalah memindahkannya ke sebelah NPC yang bersendirian. Sebilangan NPC mendapat kebahagiaan yang meningkat dari pengaturan tempat tinggal tertentu (ditunjukkan dengan mengasihi sesama mereka daripada menyukai). NPC juga tidak menyukai watak lain, jadi cara terbaik adalah memasangkannya hanya dengan dua NPC yang mereka sukai untuk meningkatkan kebahagiaan mereka. Berikut adalah senarai pilihan jiran untuk setiap NPC bandar:

• Panduan: suka Clothier, Zoologist

• Pedagang: suka Golfer, Jururawat

• Jururawat: suka Arms Dealer, suka Wizard

• Demolitionist: suka Tavernkeeper, suka Mechanic

• Dye Trader: suka Arms Dealer, Painter

• Pemancing: suka Demolitionist, Pemungut Cukai, Girl Party

• Ahli Zoologi: suka Doktor Penyihir, suka Golfer

• Dryad: suka Doktor Penyihir, Truffle

• Pelukis: suka Dryad, suka Party Girl

• Golfer: suka Angler, suka Painter dan Zoologist

• Penjual Senjata: suka Jururawat, suka Steampunker

• Pelayan kedai: suka Demolitionist, suka Goblin Tinkerer

• Stylist: suka Dye Trader, suka Pirate

• Goblin Tinkerer: suka Mekanik, suka Dye Trader

• Doktor Penyihir: suka Panduan Dryad

• Clothier: suka Truffle, suka Pemungut Cukai

• Mekanik: suka Goblin Tinkerer, suka Cyborg

• Girl Party: suka Wizard, Zoologist, suka Stylist

• Wizard: suka Golfer, suka Pedagang

• Pemungut Cukai: suka Pedagang, suka Pesta Gadis

• Truffle: suka Panduan, suka Dryad

• Pirate: suka Angler, suka Tavernkeeper

• Steampunker: suka Cyborg, suka Painter

• Cyborg: suka Steampunker, Pirate, Stylist

Harap perhatikan bahawa kerana suka dan tidak suka bioma tertentu dan pilihan jiran, tidak semua NPC akan gembira sepanjang masa. Sekiranya anda ingin memaksimumkan kebahagiaan semua NPC, anda perlu memindahkannya apabila anda memerlukannya hanya untuk menjadi jiran yang mencukupi dan bukan penjual barang.

Di mana NPC suka tinggal di Terraria?

Setiap bandar NPC mempunyai bioma yang mereka suka dan bioma yang mereka hindari. Berikut adalah kumpulan NPC bandar mengikut persekitaran tempat tinggal mereka:

• Hutan: Panduan, Ahli Zoologi, Pedagang, Golfer

• Gurun: Dye Trader, Steampunker, Arms Dealer

• Gua: Goblin Tinkerer, Demolitionist, Clothier

• Hallow: Penjaga Tavern, Wizard, Girl Party, Jururawat

• Rimba: Doktor Penyihir, Dryad, Pelukis

• Cendawan: Truffle

• Lautan: Pemancing, Stylist, Lanun

• Salji: Pemungut Cukai, Cyborg, Santa Claus, Mekanik

• Tiada pilihan: Puteri

Apa yang berlaku apabila NPC dibunuh?

Walaupun NPC biasanya mempunyai cara untuk mempertahankan diri dan tidak berdaya, mereka akan cepat mati ketika diserang oleh musuh yang hebat. Nasib baik, semua NPC bandar dihantar semula keesokan harinya (biasanya mendapat nama baru dalam prosesnya).

NPC yang anda pasti mahu terus hidup adalah Party Girl. Dia mempertahankan peluangnya yang rendah untuk kembali setelah kematiannya.

Kehidupan di Terraria Lebih Baik Dengan NPC

NPC bandar pemijahan di Terraria sukar tetapi wajar dilakukan. Pindahkan mereka ke rumah yang mereka sukai dengan jiran yang mereka suka, dan anda akan menikmati harga yang dikurangkan dengan ketara.

Apakah NPC kegemaran anda di Terraria? Adakah anda mempunyai strategi perumahan tertentu? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found