Cara Mematikan Sari Kata pada Peranti Roku

Roku adalah peranti penstriman yang luar biasa dan ia pasti boleh menjadi salah satu perkara kegemaran anda pada hari minggu yang malas. Sama ada untuk menonton rancangan TV atau menikmati beberapa oldie tetapi goldies, peranti kecil ini dapat membantu anda berehat dan mengisi semula bateri anda untuk minggu berikutnya.

Cara Mematikan Sari Kata pada Peranti Roku

Tetapi kemudian, anda sudah mengetahui semua itu. Anda mungkin jatuh sakit dengan sarikata di Roku atau menghidupkannya secara tidak sengaja, atau adakah orang lain yang menghidupkannya dan membiarkannya dihidupkan?

Sekiranya yang terakhir, anda pasti tidak mahu memanggil orang itu dan memberikan keseronokan kepadanya kerana mengetahui bahawa anda tidak tahu bagaimana mengusahakan sari kata, bukan? Anda tidak perlu. Ini caranya!

Mematikan Sari Kata

Sama seperti mengaktifkan sari kata, anda mempunyai dua cara untuk melumpuhkannya. Kedua-duanya sangat sederhana selagi anda tahu caranya.

Anda boleh mematikannya dengan:

 1. Menekan butang Utama, yang terdapat pada alat kawalan jauh Roku anda. Jauh Roku
 2. Menekan anak panah untuk menavigasi dan mencari Tetapan di menu.
 3. Mencari Kebolehcapaian (atau Kapsyen jika anda menggunakan Roku versi lama) dan membukanya dengan anak panah kanan. Pilihan tetapan Roku
 4. Memilih mod Kapsyen dari menu. Pilihan tetapan Roku yang lain
 5. Mematikan sari kata. Pilihan tetapan Roku untuk sari kata

Ini akan berlaku untuk semua yang anda tonton di masa hadapan. Namun, jika anda ingin mematikan kapsyen untuk program tertentu tanpa menerapkannya pada semua program, anda dapat mematikan kapsyen di tengah menonton pertunjukan.

Sekiranya anda menekan butang anak panah atau butang Putar / Jeda semasa tayangan dihidupkan, anda akan melihat ikon kecil - yang harus berwarna jingga jika sari kata anda dihidupkan. Ia terletak di sudut kanan bawah skrin. Sekiranya anda menyahaktifkan kapsyen, ia akan menjadi putih. Sekiranya tidak ada sari kata untuk persembahan ini sama sekali, ikonnya berwarna kelabu.

Cara lebih cepat untuk mematikan kapsyen pada peranti Roku anda adalah dengan menekan butang bintang (*) pada alat kawalan jauh anda.

Apabila tetingkap pop timbul muncul di skrin anda, gunakan anak panah untuk menavigasi dan membuka pilihan Kapsyen Tertutup. Tetapkan sari kata ke Mati dan tekan butang bintang sekali lagi untuk menutup menu dan terus menonton.

Perhatikan bahawa anda tidak perlu meninggalkan pertunjukan atau berhenti menonton untuk mematikan kapsyen - tetingkap pop timbul membolehkan anda membuat perubahan ini semasa rancangan sedang dimainkan.

matikan sari kata

Menukar Bahasa Subtitle di Roku

Mungkin ada kalanya anda merasa menukar bahasa atau gaya sari kata lebih sesuai daripada mematikannya sepenuhnya. Bahasa Inggeris adalah bahasa lalai untuk kebanyakan peranti, tetapi anda boleh memilih bahasa lain atau, jika sari kata tidak dalam bahasa Inggeris, ubahlah kembali.

Cara termudah untuk menukar bahasa ke bahasa Inggeris adalah menetapkan semula peranti anda ke tetapan kilang dengan menahan butang sisi pada alat kawalan jauh Roku anda hingga 30 saat.

Sekiranya anda mahukan bahasa sari kata selain bahasa Inggeris, cubalah ini.

 1. Tekan butang Laman Utama pada tongkat Roku anda. Jauh Roku
 2. Gunakan anak panah untuk menavigasi dan membuka Tetapan, turun halaman. Halaman tetapan Roku
 3. Pilih Kebolehcapaian dari menu. Halaman tetapan Roku 2
 4. Pilih Kapsyen pilihan bahasa dan kemudian bahasa pilihan anda dari senarai.

Setelah anda menutup menu, sari kata anda akan muncul dalam bahasa yang dipilih.

Beberapa aplikasi atau perkhidmatan penstriman lain memerlukan anda menukar bahasa dengan cara yang berbeza. Contohnya, inilah cara menukarnya di Saluran Viki.

 1. Buka Menu Utama di laman utama Roku anda dan pilih Tetapan kemudian Sistem.
 2. Sekarang pilih Bahasa. Halaman tetapan Roku untuk bahasa
 3. Tatal bahasa untuk mencari yang anda mahukan untuk sari kata. Halaman bahasa Roku

Pilihan lain untuk Memperibadikan Roku Anda

Menetapkan kertas dinding adalah antara perkara pertama yang kita lakukan dengan peranti baru. Kami suka membuat peranti kami kelihatan seperti milik kami. Itulah sebabnya selain menukar bahasa atau menonaktifkan sari kata, anda mungkin ingin mencuba pilihan lain untuk menjadikan pengalaman Roku anda lebih diperibadikan.

Seperti yang anda bayangkan, semuanya berada di bawah Tetapan. Contohnya, anda boleh menukar antara muka Roku anda dengan memilih tema. Tekan butang Laman Utama dan lakukan seperti berikut: Tetapan> Tema> Tema saya> pilih tema dari senarai dan tekan OK untuk menyimpan pilihan anda.

Anda juga boleh menamakan semula peranti Roku anda. Log masuk ke akaun anda dan cari tab Peranti saya yang dipautkan. Sekiranya anda belum menukar namanya sebelumnya, peranti anda hanya dikenali sebagai nombor sirinya. Pilih pilihan Ganti nama di bawah nama semasa peranti anda dan sahkan setelah anda selesai.

Melakukan ini dari aplikasi Roku mungkin lebih mudah. Cukup buka aplikasi dan ketik ikon Tetapan. Apabila dibuka, ketik peranti yang ingin anda namakan semula dan kemudian pilih Nama dan Lokasi Peranti. Padamkan nama semasa. Selepas anda memasukkan nama baru, ketuk Selesai.

Nikmati Roku Anda hingga Maksimum

Roku kebanyakannya mesra pengguna jadi tidak sukar untuk mencari semua pilihan yang diperlukan untuk menjadikannya berfungsi dengan sebaik mungkin. Sekiranya sari kata bukan lagi milik anda, atau jika tidak muncul tanpa sebab, sangat mudah untuk mematikannya!

Adakah anda telah melumpuhkan sari kata pada Roku anda? Beritahu kami dalam komen di bawah!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found