Cara Mengemas kini Perisian pada Peranti Garmin

Garmin adalah syarikat perisian multinasional yang ditubuhkan lebih dari 30 tahun yang lalu. Sejak itu, mereka mempunyai kepakaran dalam teknologi GPS yang digunakan untuk automotif, laut, dan peta penerbangan, aktiviti luar dan sukan, dan hari ini mereka terkenal dengan jam tangan mereka.

Cara Mengemas kini Perisian pada Peranti Garmin

Terdapat beberapa cara di mana anda dapat mengemas kini perisian Garmin anda, jadi, jika anda memiliki versi yang ketinggalan zaman, atau jika anda berminat untuk mempelajari cara memeriksa versi terkini anda, pastikan anda membaca panduan ini.

Cara Mengemas kini Perisian Garmin Anda

Memastikan anda mempunyai versi perisian terkini adalah penting kerana beberapa sebab yang berbeza. Pertama sekali, dengan mempunyai versi terbaru, anda dapat memastikan peranti anda berjalan dengan lancar. Juga, dengan memperbaharui peranti anda, anda tahu bahawa anda mendapat semua alat baru yang disertakan dengan kemas kini yang berbeza.

Untuk jam tangan Garmin, tidak seperti sistem operasi lain seperti iOS dan Android, kemas kini perisian Garmin adalah unik untuk setiap model. Ini bermakna anda akan menerima kemas kini berbeza berdasarkan model Garmin anda.

Cara Memeriksa Versi Perisian Internet Semasa Anda

Memeriksa versi perisian anda di Garmin adalah mudah:

 1. Pergi ke "Tetapan" pada peranti Garmin anda.
 2. Ketik "Tentang." Di sini, anda akan melihat ID Unit anda (nombor siri), dan versi perisian Garmin anda yang terkini.

Sekiranya anda ingin memastikan bahawa anda mempunyai versi terbaru, anda boleh melakukan carian web dengan memasukkan nama dan model peranti - kemas kini dan muat turun, dan periksa hasilnya di laman web Garmin rasmi. Setelah anda menjumpainya, anda dapat membandingkan hasil ini dengan versi perisian yang telah anda pasang pada peranti anda untuk menentukan apakah anda mempunyai yang terbaru atau anda perlu memuat turunnya.

Menyiapkan Kemas Kini Perisian Automatik

Perkara pertama yang perlu anda lakukan, jika belum melakukannya, adalah membuat akaun Garmin, memuat turun aplikasi Garmin Connect dan memasangkan peranti dengan telefon pintar anda. Setelah anda menyambungkan peranti anda dengan aplikasi Garmin Connect, perisian anda harus dikemas kini secara automatik secara lalai. Ini bermaksud bahawa setiap kali ada kemas kini baru, ia akan dihantar secara automatik ke peranti Garmin anda.

Namun, jika anda tidak yakin ini diaktifkan, atau jika anda telah mematikannya secara tidak sengaja, ikuti langkah-langkah berikutnya untuk menyiapkannya:

 1. Pergi ke "Tetapan."
 2. Ketik "Mula / berhenti."
 3. Ketik "Sistem."
 4. Ketik "Kemas kini Perisian" - ia akan berada di bahagian bawah.
 5. Hidupkannya.

Sekarang anda telah menetapkan kemas kini perisian automatik. Mulai sekarang, setiap kali kemas kini baru untuk peranti anda muncul, ia akan dimuat turun secara automatik dan dihantar ke peranti anda. Kemungkinan besar, peranti anda akan dimulakan semula selepas setiap kemas kini. Ini adalah perkara biasa dan anda tidak perlu risau.

Mengemas kini Perisian Anda Secara Manual

Sekiranya anda ingin mengemas kini perisian secara manual, pertama anda perlu memastikan bahawa anda telah mematikan kemas kini perisian automatik, kerana ini ditetapkan secara lalai.

Setelah melakukannya, anda boleh mengikuti langkah-langkah ini untuk mengemas kini perisian secara manual pada peranti Garmin anda:

 1. Pergi ke "Tetapan."
 2. Ketik "Mula / berhenti."
 3. Ketik "Sistem."
 4. Ketik "Kemas kini Perisian."
 5. Sekiranya terdapat kemas kini baru, anda akan melihatnya di sini. Anda akan mempunyai pilihan "Pasang sekarang", dan anggaran masa pembaruan akan dilakukan.
 6. Ketik "Pilih."

Sekarang anda telah mengemas kini perisian Garmin secara manual. Sekiranya tidak ada kemas kini yang tersedia, anda tidak akan melihat apa-apa di bawah "Kemas kini perisian". Oleh kerana Garmin melepaskan kemas kini perisian secara berkala, anda harus memeriksa kemas kini setiap 3-4 bulan untuk memastikan anda mempunyai versi terbaru pada peranti anda.

Kemas kini Menggunakan Garmin Express

Dengan menggunakan Garmin Connect, anda boleh mengemas kini perisian pada peranti Garmin secara wayarles. Walau bagaimanapun, ini bukan satu-satunya pilihan yang ada. Anda juga dapat menggunakan Garmin Express untuk mengemas kini peranti Garmin anda.

Bagaimanakah ia berfungsi? Garmin Express adalah aplikasi yang boleh anda muat turun dan pasang pada komputer Mac atau Windows anda. Anda boleh menyambungkan peranti anda ke komputer melalui kabel USB dan mengemas kini melalui kabel.

Berikut adalah langkah-langkah yang boleh anda ikuti:

 1. Sekiranya anda belum mempunyai aplikasi Garmin Express di komputer anda, pastikan anda memuat turunnya di //www.garmin.com/en-US/software/express/windows/.
 2. Sambungkan peranti anda dengan komputer menggunakan kabel pengecasan anda.
 3. Ikuti arahan untuk memasangkan peranti anda. Catatan: anda perlu membuat akaun Garmin jika anda belum memilikinya.
 4. Oleh kerana kemas kini perisian automatik ditetapkan secara lalai, Garmin Express akan mengirimkannya ke peranti anda secara langsung, jika ada yang tersedia.
 5. Sekiranya anda memutuskan untuk mengemas kini perisian secara manual pada peranti Garmin anda, sebarang kemas kini yang tersedia akan muncul di layar.

Sekiranya mengemas kini perisian anda melalui Garmin Express tidak berfungsi, pastikan sejarah aktiviti anda dimuat ke aplikasi Garmin Connect anda, dan kemudian dihapuskan dari peranti anda.

Petua: Pastikan peranti Garmin anda tidak terputus semasa proses kemas kini.

Soalan Lazim Tambahan

Adakah Kemas kini Garmin Nuvi Percuma?

Garmin Nüvi mewakili peranti dengan peta GPS untuk industri automotif. Ia pertama kali dilancarkan pada tahun 2005, dan sekarang ini adalah salah satu sistem navigasi paling popular di dunia. Mereka mungkin dilengkapi dengan peta pramuat untuk berbagai negara dan wilayah. Beberapa ciri hari ini merangkumi kemas kini lalu lintas masa nyata, kemas kini untuk kemungkinan bahaya di jalan raya, dashcam, dll.

Garmin Nüvi menawarkan kemas kini secara berkala, dan sementara sebahagian daripadanya percuma, sebahagian besar kemas kini peta harus dibeli.

Contohnya, jika anda baru-baru ini membeli peranti Garmin, anda mungkin layak untuk mendapatkan kemas kini peta percuma. Pilihan ini dipanggil nüMaps Guarantee ™. Oleh kerana Garmin ingin anda menjadi pelanggan yang berpuas hati, jika kemas kini peta baru muncul dalam 90 hari pertama pembelian, anda boleh mendapatkannya secara percuma. Tempoh 90 hari bermula sebaik sahaja peranti memperoleh satelit untuk pertama kalinya.

Penting untuk diperhatikan bahawa ini tidak berlaku secara automatik. Anda masih perlu memeriksa kemas kini, walaupun ketika ini anda berada dalam jangka waktu 90 hari.

Anda juga boleh memilih salah satu pilihan berikut: nüMaps Onetime ™ atau nüMaps Lifetime ™.

nüMaps Onetime ™ menawarkan pembelian kemas kini peta sekali untuk peranti anda. Anda boleh memutuskan kapan anda ingin mengemas kini peranti anda, dan hanya membeli kemas kini.

nüMaps Lifetime ™ menawarkan sehingga empat kemas kini peta setahun. Sekiranya anda memutuskan untuk membeli ini, anda boleh yakin bahawa peranti anda akan sentiasa menerima kemas kini peta baru, dan anda tidak perlu risau untuk tidak mendapatkannya, atau perlu membayar wang tambahan. Sekiranya anda tinggal di kawasan bandar yang berkembang dengan cepat, pilihan ini mungkin yang terbaik untuk anda.

Sekiranya anda ingin mengemas kini Garmin Nüvi anda, anda boleh mengikuti langkah mudah berikut:

1. Sambungkan Garmin Nüvi anda dengan komputer menggunakan kabel pengecasan.

2. Sekiranya ini pertama kali anda menghubungkannya, anda perlu log masuk ke Akaun Garmin anda.

3. Pastikan anda memasang aplikasi Garmin Express di komputer anda. Sekiranya tidak, anda boleh memuat turunnya di sini: //www.garmin.com/en-US/software/express/windows/.

4. Setelah dipasang dan diatur, Garmin Express akan mencari kemas kini untuk peranti anda.

5. Anda boleh memutuskan untuk membeli nüMaps Onetime ™ atau nüMaps Lifetime ™ di dalam aplikasi.

6. Setelah dikemas kini, anda boleh melepaskan peranti anda dari komputer dengan selamat dan memasukkannya semula ke dalam kenderaan anda.

Petua: Oleh kerana beberapa peranti Garmin sudah memasang peta AS, jika anda melakukan perjalanan ke luar AS, pastikan anda memuat turun peta yang sesuai.

Bolehkah Saya Mengemas kini Garmin Saya Tanpa Kabel USB?

Ada kemungkinan untuk mengemas kini beberapa peranti Garmin menggunakan Wi-Fi. Sekiranya peranti anda mempunyai pilihan ini dan anda ingin memperbaruinya, pastikan anda mengikuti langkah seterusnya:

1. Sambungkan peranti anda ke rangkaian Wi-Fi.

2. Ketik "Tetapan."

3. Ketik "Kemas kini." Peranti sekarang akan memeriksa apakah ada kemas kini perisian atau peta yang tersedia.

4. Anda boleh memilih perkara yang ingin anda kemas kini. Sekiranya anda ingin memasang semua kemas kini yang tersedia, ketuk "Pasang semua." Sekiranya anda hanya ingin memasang kemas kini perisian, ketuk "Perisian", dan kemudian ketuk "Pasang semua." Jika anda hanya ingin memasang kemas kini peta, ketuk "Peta", lalu ketuk "Pasang semua".

Anda juga boleh memutuskan untuk mengemas kini peranti GPS Garmin menggunakan satelit:

1. Pergi ke //www.garmin.com/en-US/.

2. Cari peranti anda.

3. Pilih kemas kini yang ingin anda pasang.

4. Anda akan melihat pilihan yang membolehkan anda memperbaruinya menggunakan satelit, pilih.

5. Taipkan nombor siri peranti anda.

6. Tunggu sehingga kemas kini selesai.

Salah satu pilihan untuk mengemas kini peranti Garmin anda tanpa menggunakan kabel USB adalah melalui aplikasi mudah alih Garmin Connect. Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah membuat Akaun Garmin anda dan kemudian memuat turun aplikasi mudah alih Garmin Connect. Setelah anda membukanya, pastikan anda memasangkan peranti dengan telefon pintar anda.

Setelah telefon pintar anda disambungkan ke peranti anda melalui Garmin Connect, setiap kali terdapat kemas kini baru, ia akan menghantarnya ke peranti anda secara lalai.

Mengemas kini Perisian Garmin Anda Tidak Pernah Lebih Mudah!

Sekarang anda telah mengetahui cara mengemas kini perisian Garmin anda. Garmin menawarkan pelbagai cara untuk memperbaharui perisian anda, jadi anda boleh memilih yang terbaik untuk anda. Anda boleh memutuskan untuk menggunakan aplikasi Garmin Express, Wi-Fi, atau aplikasi mudah alih Garmin Connect. Anda juga boleh memilih untuk memuat turun kemas kini secara automatik atau manual.

Sekiranya anda masih tidak pasti cara memuat turun kemas kini untuk peranti Garmin anda, lihat panduan ini.

Adakah anda pernah menggunakan peranti Garmin dan pilihan apa yang anda gunakan untuk mengemas kini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Recent Posts