Cara Melihat Pelanggan Saluran di YouTube

Pernahkah anda terfikir berapa banyak pelanggan yang sebenarnya dimiliki oleh YouTuber, atau mungkin rakan anda yang berada di blok yang cuba menjadi YouTuber sepenuh masa? Atau siapa yang sebenarnya melanggan saluran mereka?

Cara Melihat Pelanggan Saluran di YouTube

Walaupun anda sebenarnya tidak dapat melihat orang yang melanggan saluran tertentu, anda dapat melihat berapa banyak orang yang melanggan saluran tersebut atau saluran anda. Yang dapat anda lihat, bagaimanapun, adalah siapa yang telah melanggan saluran YouTube anda. Tinggal bersama kami untuk melihat cara melakukannya.

Cara untuk Melihat Pengiraan Pelanggan pada Mana-mana Peranti

Sekiranya anda ingin melihat berapa banyak orang yang melanggan pengguna lain, bahagian ini sesuai untuk anda. Walaupun anda tidak dapat melihat siapa yang melanggan atau analisis saluran mana pun, anda sekurang-kurangnya dapat memperoleh nombor tersebut.

Cari Nama

Sekiranya anda menaip nama tepat saluran YouTube dan menekan butang carian, mana sahaja peranti yang anda gunakan, hasil pertama adalah saluran itu sendiri, yang akan menunjukkan kepada anda berapa banyak pelanggan yang dimilikinya. Selain itu, anda juga dapat melihat jumlah video yang dimuat, serta melanggan dan mengklik butang loceng untuk menerima pemberitahuan untuk setiap video baru yang dimuatkan oleh saluran tersebut. Ini berfungsi paling baik dengan saluran terkenal, jadi anda seharusnya dapat melihat muat naik terbaru mereka dengan segera.

Nama saluran yang tepat

Di dalam Video

Semasa menonton video di YouTube, anda dapat melihat jumlah pelanggan saluran yang memuat naik video tersebut. Nombor tersebut terdapat di dalam butang merah "Langgan" (atau butang "Berlangganan" berwarna abu-abu jika anda adalah pelanggan saluran tersebut).

Pratonton video

Cara Khusus Komputer

Sekiranya anda pernah bertanya-tanya berapa banyak pelanggan yang mempunyai beberapa saluran, ini mungkin kaedah paling mudah. Terima kasih kepada menu di sebelah kiri layar, anda dapat mengklik tab "Langganan" jika anda masuk ke YouTube.

Tab Langganan

Di sini anda dapat melihat video terbaru yang dimuat oleh saluran yang anda langgani. Mengklik butang “Urus” di sudut kanan atas skrin menunjukkan senarai langganan anda dengan jumlah pelanggan mereka. Anda juga boleh mengaktifkan pemberitahuan untuk setiap ini.

Butang urus

Mencari Bilangan Pelanggan Saluran Anda

Salah satu alat terbaik untuk mendapatkan lebih banyak pengikut, mengewangkan diri anda, dan bertambah popular adalah dengan menyiasat analisis saluran anda. Nasib baik, YouTube menjadikannya mudah. Ikuti langkah di bawah untuk mengetahui berapa banyak pelanggan yang anda miliki.

Studio YouTube

Memasuki YouTube Studio menunjukkan jumlah pelanggan saluran anda dengan segera. Untuk mengakses studio, klik ikon profil anda di sudut kanan atas skrin dan pilih "YouTube Studio."

Jumlah pelanggan anda ditunjukkan di bahagian Analisis saluran di sebelah kanan.

Analisis Saluran

Melihat siapa yang Melanggan Saluran Anda

YouTube tidak akan menunjukkan kepada anda semua pelanggan anda. Malangnya, anda hanya akan melihat mereka yang melanggan dalam 28 hari terakhir dan mereka yang telah melanggannya ditetapkan kepada umum. Ini bermaksud bahawa anda mungkin mempunyai lebih banyak pelanggan daripada yang sebenarnya dapat anda kenali. Anda juga tidak akan dapat melihat penonton yang dikenali oleh YouTube sebagai spam atau dengan akaun yang digantung.

Sekiranya anda ingin melihat pengguna tepat yang melanggan saluran anda, lakukan ini:

 1. Log masuk ke YouTube dan klik pada ikon profil anda.
 2. Pilih "YouTube Studio seperti yang kami lakukan di atas."
 3. Papan Pemuka Studio YouTube akan muncul di mana anda dapat melihat kad ‘Pelanggan Terkini’ anda.

  ~ Sekiranya anda tidak melihat kad di lokasi ini, mungkin kerana anda tidak mempunyai pelanggan baru atau terlalu sedikit pelanggan untuk YouTube memberikan maklumat tersebut kepada anda. Ada juga yang berteori kerana saluran anda terlalu baru.

 4. Klik ‘Lihat Lagi’ untuk melihat senarai penuh.

  Pelanggan

Pada Telefon Android

Anda tidak dapat melihat siapa yang melanggan anda di telefon pintar, tetapi anda masih dapat melihat jumlah pelanggan anda di YouTube. Berikut cara melakukannya di telefon Android:

 1. Buka aplikasi YouTube YouTube.

  Aplikasi Android

 2. Ketik ikon profil anda, yang terletak di sudut kanan atas skrin.
 3. Di menu "Akaun" yang berikut, ketuk anak panah hitam kecil di sebelah nama saluran anda.
 4. Tetingkap "Akaun" kecil akan muncul, menunjukkan semua saluran anda dengan alamat e-mel dan jumlah pelanggan masing-masing.

  Jumlah pelanggan

Soalan Lazim

Bagaimana saya melihat siapa yang saya langgan?

Melihat siapa yang anda langgani jauh lebih mudah daripada mengetahui siapa yang melanggan anda. Yang perlu anda lakukan ialah klik pada tiga garis mendatar di sudut kiri atas YouTube setelah anda log masuk.

Tatal ke bahagian Langganan ke bawah dan lihat salurannya. Anda juga boleh mengklik pilihan 'Tunjukkan lebih banyak' untuk mendedahkan semua saluran yang anda langgani.

Bolehkah saya melihat pelanggan sepanjang hayat akaun saya?

Seperti banyak laman web, analisis hanyalah alat yang digunakan untuk menunjukkan kepada anda bagaimana tren anda. Analitis memberi anda maklumat terperinci mengenai video mana yang paling menarik perhatian. Anda mungkin tidak dapat melihat dengan tepat siapa yang telah melanggan akaun anda melebihi 28 hari yang lalu, tetapi anda dapat melihat kapan anda mendapat jumlah pelanggan tertinggi.

Pergi ke Papan Pemuka seperti yang kami lakukan di atas dan klik 'Pergi ke Analisis Saluran' yang terletak di tengah halaman (cari pautan biru). Pilih julat tarikh di sudut kanan atas dan pilih ‘Seumur Hidup’. Kemudian, klik ‘Lihat Lagi’ di bawah grafik. Sekarang, anda boleh menatal ke bawah sedikit dan melihat kapan pelanggan anda mula mengklik butang untuk mengikuti saluran anda.

Ikuti perkembangan YouTube

YouTube telah melalui banyak perubahan dan masih banyak lagi yang sedang dilakukan. Walaupun YouTube terus mengubah suai antara muka dan menu, anda masih dapat mengakses analisa Creator Studio Klasik dan Saluran dengan mudah, yang pasti akan membuat YouTuber generasi lama senang, tetapi cukup mudah untuk dipahami oleh YouTuber yang lebih baru.

Adakah penting bagi anda untuk mempunyai jumlah pelanggan yang besar? Adakah saluran mesti mempunyai banyak pelanggan untuk anda juga melanggan? Lebih baik lagi, adakah anda berusaha untuk menjadi YouTuber atau vlogger, profesion yang paling diingini menurut tinjauan kanak-kanak Amerika? Beritahu kami dalam komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found