Cara Melihat Ketika Akaun Instagram Dibuat - Anda Sendiri atau Orang Lain

Instagram dilancarkan pada tahun 2010, dan dalam sehari, ia mempunyai lebih dari 25,000 pengguna. Pada akhir tahun ini, lebih daripada satu juta orang telah berkenalan dengan Instagram.

Cara Melihat Ketika Akaun Instagram Dibuat - Anda Sendiri atau Orang Lain

Sejak itu, platform media sosial telah berjalan jauh, dan beberapa orang telah aktif dalam aplikasi ini sejak awal. Anda mungkin telah menggunakannya sejak sekian lama sehingga tidak dapat diingat ketika anda membuat akaun.

Nasib baik, itu adalah sesuatu yang dapat anda lihat di profil anda. Begitu juga dengan akaun pengguna lain. Terdapat lebih daripada satu cara untuk melihat berapa lama seseorang berada di Instagram dan kami akan menunjukkan kepada anda cara memeriksa kedua-duanya.

Cara Beritahu Ketika Akaun Instagram yang Anda Miliki Dicipta

Bolehkah anda ingat ketika anda membuat akaun Instagram anda? Sebilangan orang dapat mengingati tahun dan mungkin juga bulan.

Tetapi banyak yang akan mendapat kekosongan jika mereka harus mengingat kembali kapan mereka benar-benar memasuki dunia Instagram. Selain itu, ini bukan sesuatu yang mesti diingat oleh orang lain tetapi mereka mungkin ingin tahu mengenainya.

Sekiranya anda telah menggunakan Instagram setiap hari selama bertahun-tahun, mungkin sukar untuk memikirkan masa ketika kehidupan seharian anda tanpanya.

Oleh itu, mengingat tarikh yang tepat ketika akaun anda dibuat mungkin memberi anda gambaran yang lebih baik tentang berapa lama masa itu, kapan peristiwa tertentu berlaku, dan bagaimana akaun anda berkembang. Anda boleh menyemak tarikh anda memulakan akaun Instagram pada telefon pintar atau penyemak imbas web anda.

Cara Melihat Ketika Akaun Instagram Dibuat di Aplikasi Mudah Alih

Kebanyakan orang menggunakan Instagram di telefon pintar mereka kerana lebih senang. Selain itu, ia mempunyai lebih banyak ciri daripada versi desktop platform.

Lokasi tarikh ketika akaun anda dibuat tidak begitu jelas seperti yang diharapkan, dan ada juga yang mengatakannya terkubur dalam tetapan. Namun, hanya dengan beberapa klik sahaja. Ikuti langkah berikut untuk mencarinya:

 1. Lancarkan aplikasi Instagram pada peranti mudah alih anda.

 2. Ketik gambar profil anda di sudut kanan bawah skrin.

 3. Sekarang, ketik tiga garis mendatar di sudut kanan atas.

 4. Di bahagian bawah layar, ketuk "Tetapan".

 5. Pergi ke "Keselamatan" dan kemudian ketuk "Akses Data" di bawah bahagian "Data dan Sejarah".

 6. Di bawah "Maklumat Akaun", cari maklumat "Tarikh bergabung".

Instagram memberi anda tahun, bulan, hari, dan bahkan jam yang tepat semasa akaun anda dibuat. Melihat data ini dapat membantu anda mengingat di mana anda berada dan apa yang mendorong anda membuat akaun, serta membantu anda meraikan "ulang tahun Instagram" anda.

Cara Melihat Ketika Akaun Instagram anda sendiri Dibuat di PC

Sekiranya anda terbiasa memeriksa Instagram di komputer riba atau komputer meja anda, anda boleh menggunakannya untuk memeriksa tarikh anda bergabung. Langkahnya mudah, dan yang perlu anda lakukan ialah:

 1. Pergi ke laman Instagram menggunakan penyemak imbas apa pun dan log masuk ke akaun anda.

 2. Klik pada gambar profil anda, dan dari menu drop-down, pilih "Profile".

 3. Sekarang, klik pada ikon roda gigi, dan dari tetingkap pop timbul, pilih "Privasi & Keselamatan."

 4. Tatal ke bawah dan di bawah bahagian "Data Akaun", klik "Lihat Data Akaun."

 5. Di bawah bahagian "Maklumat Akaun", anda akan melihat tarikh tepat akaun Instagram anda dibuat.

Bahagian Maklumat Akaun memberi anda lebih daripada sekadar maklumat tarikh bergabung. Anda boleh memeriksa semua data mengenai perubahan privasi dan perubahan kata laluan.

Pengguna juga boleh melalui semua nombor telefon dan e-mel yang berkaitan dengan akaun mereka. Sekiranya anda menatal sedikit lebih jauh, anda juga dapat mencari bahagian Maklumat Profil juga.

Di sana, anda dapat melihat semua bekas nama pengguna dan nama penuh yang telah anda gunakan di akaun anda, serta bekas teks dan pautan bio di bio.

Bolehkah Saya Beritahu Umur Akaun Instagram yang Dimulakan oleh Orang Lain?

Terdapat beberapa sebab mengapa seseorang ingin tahu bila akaun Instagram pengguna lain dibuat.

Mungkin anda telah lama mengikuti selebriti dan anda ingin melihat kapan mereka memulakan akaun mereka. Tetapi satu lagi sebab umum mengapa anda ingin melakukan ini adalah untuk memeriksa kesahihan akaun.

Orang membuat akaun palsu di Instagram untuk meninggalkan komen tanpa nama, yang sering menyinggung perasaan. Sekiranya anda melihat aktiviti pelik dari akaun, salah satu langkah pertama adalah memeriksa tarikh penyertaan dan melihat sama ada ia sangat baru.

Terdapat dua cara untuk memeriksa usia akaun Instagram yang dibuat oleh orang lain.

Kaedah 1 - Lihat Bahagian Mengenai Akaun Ini

Pada tahun 2018, Instagram mengambil dua langkah penting untuk mengesahkan dan mengesahkan akaun dengan banyak pengikut.

Setelah akaun Instagram melintasi ambang tertentu dalam jumlah pengikut (mereka tidak menyatakan nombornya), ia akan menerima bahagian "Tentang Akaun Ini". Ia mengandungi semua maklumat yang relevan mengenai akaun, termasuk usianya.

Bahagian ini memastikan bahawa walaupun akaun mempunyai banyak pengikut, penonton mereka dapat memeriksa sama ada mereka memperolehnya baru-baru ini atau tidak. Untuk mengetahui usia akaun Instagram yang dibuat oleh orang lain, ikuti langkah berikut:

 1. Buka Instagram pada peranti anda dan pergi ke akaun yang ingin anda periksa. Anda mesti memastikan untuk membuka halaman mereka, bukan hanya melihat di Instagram feed.
 2. Ketuk tiga titik di sudut kanan atas skrin.

 3. Menu akan muncul dari bahagian bawah skrin. Ketuk pilihan "Tentang Akaun Ini".

 4. Di bawah "Maklumat Akaun", anda akan melihat entri "Tarikh Bergabung".

Berdasarkan tarikh tersebut, anda boleh membuat keputusan mengenai ketulenan akaun. Bahagian ini juga akan memberitahu negara mana akaun tersebut didasarkan, menyenaraikan bekas nama pengguna, dan memaparkan pengikut yang anda kongsi dengan mereka.

Kaedah 2 - Tinjau Jalan Anda Ke Kebenaran

Secara lalai, Instagram tidak memberikan bahagian "Tentang Akaun Ini" ke semua profil. Malah ada yang mempunyai bilangan pengikut yang lebih besar mungkin tidak memilikinya.

Akaun lama dengan pengikut yang lebih sedikit mungkin juga memilikinya. Semua akaun yang disahkan akan memilikinya. Tetapi apa yang harus anda lakukan sekiranya bahagian tersebut hilang dari akaun yang ingin anda periksa?

Tidak banyak yang boleh anda lakukan. Pilihan terbaik anda adalah pergi ke akaun Instagram tertentu dan terus ke pos pertama. Biasanya, itulah masanya orang tersebut telah bergabung dengan platform, dengan syarat mereka tidak memadamkan catatan lama.

Kaedahnya tidak begitu tepat, tetapi sekurang-kurangnya dapat memberitahu anda jika seseorang sudah lama mempunyai akaun mereka.

Berapa Umur Akaun Instagram Anda?

Mungkin anda merasa terkejut apabila memikirkan berapa lama sejak anda membuat akaun Instagram anda. Atau anda mungkin telah membuka beberapa akaun dan tidak ingat yang pertama atau kedua.

Dan mengenai akaun pengguna lain, ada beberapa faedah untuk mengetahui berapa lama mereka berada di Instagram. Terdapat banyak akaun selebriti palsu di luar sana. Oleh itu, mencari bahagian "Tentang Akaun Ini" dapat membantu menentukan kesahihan.

Juga, jika akaun tidak menampilkan bahagian ini, cara terbaik anda untuk mengetahui usia akaun adalah dengan mencari siaran pertama yang mereka buat.

Berapa lama anda membuat akaun Instagram anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found