Cara Mematikan WiFi pada Vizio Anda

TV Vizio anda sedang berjalan dan anda mahu mematikan Wi-Fi. Mungkin anda berkongsi perkhidmatan permainan atau streaming melalui peranti yang berbeza, atau mungkin anda bosan dengan TV yang menyedut semua liputan Internet anda di rumah.

Cara Mematikan WiFi pada Vizio Anda

Artikel ini menerangkan cara mematikan Wi-Fi di TV Vizio anda. Namun, jika anda benar-benar tersekat, anda selalu boleh mematikan Internet di penghala, dan kemudian tidak masuk semula dengan TV anda. Tetapi itu lebih merupakan usaha terakhir daripada pilihan pilihan pertama.

Tetapkan Semula Kilang dan Jangan Masuk Lagi ke Wi-Fi

Vizio didenda $ 2.2 juta untuk menyelesaikan tuduhan bahawa mereka menjual maklumat pengguna yang dikumpulkan dengan mengintip kebiasaan menonton pengguna. Sekiranya anda bimbang tentang perkara ini, maka Vizio mengatakan bahawa anda boleh mematikan ciri Interaktiviti Pintarnya, tetapi pada tahap ini, ia seperti penyamun yang memberi anda petunjuk untuk pulang.

Sekiranya anda terlalu bimbang maklumat anda dijual, satu-satunya cara untuk memastikan maklumat anda selamat adalah dengan menetapkan semula TV anda dari kilang. Selepas itu, jangan sekali-kali memberikan kata laluan Wi-Fi anda lagi. Sekiranya tidak dapat menyambung semula ke Internet, ia tidak boleh menjual maklumat anda. Kaedah drastik, jika berkesan untuk mematikan Wi-Fi anda. Inilah cara anda menetapkan semula kilang:

  1. Menggunakan alat kawalan jauh anda, tekan butang "Menu".
  2. Dengan menggunakan butang anak panah alat kawalan jauh anda, anda dapati fungsi "Sistem" di layar menu.
  3. Cari fungsi "Reset & Admin".
  4. Sorot dan tekan fungsi "Reset TV to Factory Defaults" dan tekan "OK."
  5. Sekiranya meminta kata laluan, masukkan kod ibu bapa.
  6. Sekiranya anda tidak menetapkan kod kawalan ibu bapa, masukkan lalai, iaitu 0 0 0 0.
  7. Sorot butang "Reset" dan tekan "OK".

Itu sahaja yang perlu anda lakukan untuk melakukan tetapan semula kilang. Tetapi, seperti yang kami katakan, ini adalah langkah drastik kerana ia menghilangkan semua maklumat lain yang telah anda tambahkan. Contohnya, jika anda telah menambahkan akaun dan kata laluan anda ke perkhidmatan penstriman anda, mereka juga akan hilang. Sekiranya anda mencari cara sementara untuk mematikan Wi-Fi anda, maka mungkin matikan TV atau penghala Internet anda.

Matikan Internet Anda dan Mulakan Kitaran Kuasa

Cabut palam TV anda, dan matikan penghala Internet anda. Kemudian, kembali ke TV anda dan tahan butang hidup / mati selama lima saat. Seterusnya, pasangkan kembali TV anda dan hidupkan. Ia kemudian akan meminta anda memasukkan kata laluan anda.

Cara Mematikan Wifi

Pada ketika ini, anda mempunyai dua pilihan. Sekiranya TV anda mempunyai fungsi untuk mengingat kata laluan, masukkan kata laluan yang salah dan tandakan kotak "Ingat kata laluan saya". Sekiranya tidak mempunyai fungsi untuk mengingat kata laluan, maka jangan masuk ke Internet di TV anda lagi. Anda sekarang boleh menghidupkan semula penghala anda, dan anda seharusnya baik-baik saja selagi anda tidak masuk semula ke Internet di TV anda.

TV Anda Tidak Disambungkan ke Internet Semasa Mati

Pada masa penulisan, tidak ada cara untuk memasuki tetapan TV anda dan log keluar dari Internet. Walau bagaimanapun, banyak TV Vizio nampaknya mematikan Wi-Fi anda semasa anda mematikannya, jadi anda mungkin terlalu memikirkan keseluruhan masalah. Dan, walaupun ia tidak memutuskan sambungan secara automatik, TV anda tidak menggunakan Internet semasa TV dimatikan (atau bahkan dalam keadaan bersedia).

Mematikan TV anda harus melakukan muslihat dalam hal menghentikannya daripada menggunakan Internet. Untuk membuat TV anda melupakan memori sementara, mulakan kitaran kuasa dengan menahan butang kuasa ke bawah. Inilah yang harus anda lakukan untuk menjadikan TV anda memutuskan sambungan Wi-Fi.

Vizio Matikan Wifi

Kitaran kuasa tidak sama dengan tetapan semula kilang. Kitaran kuasa menghilangkan memori sementara seperti di mana anda berada di rancangan TV yang anda tonton, atau tahap kelantangan yang terakhir anda tetapkan di TV. Apabila anda melakukan tetapan semula sistem atau tetapan semula kilang, TV anda akan melupakan semuanya, dari log masuk perkhidmatan streaming dan aplikasi baru, hingga kata laluan yang anda masukkan untuk Internet Wi-Fi anda.

Adakah Ada Cara Lain?

Sebelum anda tergesa-gesa memutuskan sambungan Wi-Fi dari TV anda, tanyakan pada diri anda apakah ada cara lain untuk menyelesaikan masalah tersebut. Apa alasan anda mahu mematikannya?

Sekiranya anda bimbangkan keselamatan, ingatlah bahawa TV anda bukanlah peranti yang sangat rentan. TV bukan peranti multi-media seperti telefon anda, di mana anda boleh melakukan perbankan, membeli-belah dalam talian dan sebagainya. TV lebih merupakan peranti streaming pasif yang menyimpan sedikit maklumat sensitif. Dengan melumpuhkan Internet, anda akan membuang sebahagian besar kegunaan TV anda. Ia seperti membeli kereta dan menanggalkan tempat duduk.

Sekiranya anda bimbang TV anda menyerap Internet, maka matikannya akan menghentikan penggunaan Internet anda. Sekiranya anda bermain dan tidak mahu pemain dalam talian mengganggu, anda boleh mematikan fungsi sosial melalui sistem permainan daripada mematikan Internet anda.

Masalahnya Selalunya Berbalik

Sebilangan besar orang dalam talian mencari cara untuk menghentikan internet mereka daripada berhenti, dan bukannya mencari jalan keluar. Ergo, jika tidak ada penyelesaian dalam artikel ini yang membantu, maka pertimbangkan syarikat pembaikan TV kerana mungkin ini adalah masalah perisian. Tetapi berhati-hatilah. Sekiranya anda memuat turun aplikasi dari pihak ketiga ke TV anda dan mengandungi perisian hasad, adalah kepentingan mereka untuk memastikan Internet anda terus berjalan untuk perkara seperti penipuan penambangan crypto.

Apa alasan anda mahu mematikan Internet TV anda? Adakah anda menemui alternatif untuk mematikannya? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found